Dostupni linkovi

Direktor CIA-e navodno bio u Kijevu na tajnim razgovorima sa Zelenskim


William Burns
William Burns

Novinski izvještaji kažu da je direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) prošle sedmice putovao u Ukrajinu na tajne razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ni ured Zelenskog ni zvaničnici ukrajinske vlade nisu javno komentirali izvještaje o putovanju Williama Burnsa.

Međutim, Washington Post i New York Times su 19. januara objavili da je putovanje napravljeno kako bi Burns mogao obavijestiti ukrajinske zvaničnike o SAD-u. obavještajne podatke o ruskim vojnim namjerama u narednim mjesecima.

Ukrajinski vojni komandanti su javno upozorili da se Rusija možda sprema za novu ofanzivu. Vjeruje se da sama Ukrajina postavlja temelje za vlastitu kontraofanzivu.

Obje strane trenutno vode žestoke borbe za kontrolu nad nekoliko gradova na istoku Ukrajine, uključujući Bakhmut i Soledar, te dalje na sjeveru, Kreminnu.

Washington Post navodi i druge teme koje je pokrenuo Burns, bivši američki ambasador u Rusiji, uključujući sve veće oklijevanje nekih američkih zakonodavci će nastaviti pružati milijarde dolara oružja i opreme Ukrajini.

Kongres je prošlog mjeseca usvojio paket potrošnje od 45 milijardi dolara za podršku Ukrajini. Ministarstvo odbrane je 19. januara objavilo novi paket od 2,5 milijardi dolara koji uključuje laka pješadijska oklopna vozila Stryker i drugo oružje, ali ne obećava moderne tenkove, koje traži Kijev.

"Direktor Burns otputovao je u Kijev gdje se sastao s ukrajinskim obavještajnim kolegama, kao i predsjednikom Zelenskim i pojačao našu stalnu podršku Ukrajini u njenoj obrani od ruske agresije", citirao je Washington Post neimenovanog američkog službenika.

Burns je zaslužan za pružanje ključnih obavještajnih podataka Ukrajini neposredno prije invazije u februaru prošle godine. Novinski izvještaji kažu da je obavijestio ukrajinske zvaničnike da je plan invazije Rusije uključivao pokušaj zauzimanja aerodroma Hostomel sjeverno od Kijeva u nastojanju da brzo zauzme ukrajinski glavni grad.

Ukrajinske snage su osujetile napad i na kraju primorale ruske trupe da se povuku iz oblasti sjeverno od Kijeva i prebace u istočnu Ukrajinu.

Ranije ove sedmice, zamjenica državnog sekretara Wendy Sherman, podsekretar odbrane Colin Kahl i visoki zvaničnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer održali su razgovore s ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu.

XS
SM
MD
LG