Dostupni linkovi

Oko 100 zaposlenika CIA i njihovih porodica pati od ‘Havana sindroma’


Direktor CIA William Burns, arhivska fotografija
Direktor CIA William Burns, arhivska fotografija

Oko 100 pripadnika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i njihovih članova porodica nalazi se među 200 američkih dužnosnika oboljelih od “Havana sindroma” rekao je šef ove agencije William Burns. On se pozvao na misterioznu bolest koja uključuje migrene i vrtoglavicu.

Burns, prvi karijerni diplomata koji služi kao direktor obavještajne agencije, rekao je za Nacionalni javni radio (NPR) da je pojačao napore Agencije kako bi utvrdili uzrok simptoma. Također skratili su vrijeme čekanja CIA zaposlenika na prijem u bolnicu sa osam na dvije sedmice.

“Mislim da je duboka obaveza bilo kog vođe da brine o svom narodu i ja sam odlučan to da učinim,” rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu od kada je postao direktor ove CIA u martu.

Ranije je američki New Yorker saopštio da je od januara ove godine više od 20 zvaničnika američke diplomatije u austrijskoj prijestonici prijavilo simptome slične "Havana sindromu".

Slučajevi tog stanja zabilježeni su i u drugim dijelovima svijeta, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kom drugom gradu osim u Havani.

Sindrom je prvi put zabilježen na Kubi 2016. i 2017. kada su se američke i kanadske diplomate žalile na niz simptoma koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i anksioznosti do nečega što su opisali kao "kognitivnu maglu".

SAD su optužile Kubu za izvođenje "soničnih napada", što je Havana oštro demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dvije nacije.

Burns je rekao da je panel američke Nacionalne akademije nauke u decembru pronašao da je teorija zraka “usmjerene energije” mogući uzrok “Havana sindroma”.

Postoji “vrlo velika mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns i dodao da će konačne zaključke dati kada završi istraga. Moskva negira umiješanost.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG