Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva direktorica CIA-e: Teška ispitivanja u fokusu medija


Gina Haspel, prva žena direktorica CIA-e

Američki i evropski mediji Ginu Haspel (Đina), koju je predsjednik Donald Trump imenovao za prvu direktoricu Centralne obavještajne agencije, predstavljaju kao beskompromisnog dugogodišnjeg obavještajnog stručnjaka koja je jednom vodila i tajni zatvor u kojem su osumnjičeni za terorizam bili podvrgavani oštrim tehnikama ispitivanja.

Kako navodi agencija Associated Press (AP), dosadašnja zamjenica direktora CIA-e je 2005. učestvovala i u uništavanju dokaza o tome da je agencija koristila metode davljenja zatvorenika pod vodom.

Haspel, koja ima veoma dugo iskustvo u radu izvan SAD, kratko je bila na čelu tajnog zatvora CIA-e, gdje su osumnjičeni za terorizam, Abu Zubejda i Abd al Rahim al-Naširi gušeni pod vodom 2002. godine, rekao je za američku agenciju AP američki obavještajni zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Ko je Đina Haspel?

Uz informaciju o imenovanju Haspelove, magazin Newsweek prenosi i tvit Donalda Trampa:

"Mike Pompeo, direktor CIA-a, postaće naš novi državni sekretar. On će uraditi fantastičan posao! Hvala Reksu Tilersonu za njegovu službu! Đina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, i prva izabrana žena. Čestitam svima!"

U izjavi Washington Postu, koji je prvi objavio vijest o njenom postavljenju, Haspelova je rekla:

"Nakon 30 godina, kao oficir Centralne obavještajne agencije, bila mi je čast što sam kao zamjenik direktora radila zajedno s Mikeom Pompeom prošle godine. Zahvalna sam predsjedniku Trampu za tu mogućnost i sretna što mi je ukazao povjerenje da budem imenovana za sljedećeg direktora Centralne obavještajne agencije."

BBC: Povratak mračnoj praksi?

Analitičarka BBC-a iz Vašingtona Tara Mekkelvi (McKelvey) navodi da su promjene u Bijeloj kući izazvale duboke posljedice posebno u CIA: "Rad agencije se nadgleda, a mnoge odluke zavise od diskrecije direktora."

Ona kaže da je kao službenik obavještajne službe, Haspel poznata po svojim oštrim pogledima, odnosno da je rukovodila ozloglašenom lokacijom na Tajlandu gde su zarobljenici mučeni.

Predsjednik bi mogao ponovo da promijeni mišljenje o takvim lokacijama - ako gospođica Haspel i druge obavještajne službe kažu da su one neophodne -- i na ovaj način, SAD bi mogle da se vrate svojim mračnim praksama tajnih lokacija i brutalnih ispitivanja, zaključuje BBC.

New Yorker: Veze sa 'crnim lokacijama'

Od 2003. do 2005. godine, Đina Haspel (Gina Haspel) je bila viši zvaničnik CIA-e zadužena za tajni program koji je desetine sumnjivih terorista podvrgao mučnim ispitivanjima, tokom kojih nisu smjeli da spavaju, zatvarani su u sanduke ili prisiljavani da piju vodu, New Yorker je izvjestio u februaru prošle godine kada je Haspel postavljena na dosadašnju funkciju.

Sedmičnik je pisao da je 2002. godine Haspel bila među oficirima C.I.A. koji su ispitivali Abu Zubejdu, koji je toliko brutalno mučen da se u jednom trenutku činilo da je mrtav.

Haspelova je tokom karijere u C.I.A. učestvovala u još jednom od najtamnijih trenutaka te agencije - uništavanju video traka sa ispitivanja Zubajdaha i al-Naširija iz 2005. godine, čijem mučenju je prisustvovala tri godine ranije, pisao je New Yorker.

Nije jasno da li je učestvovala u samim ispitivanjima, izvjestio je njujorški magazin prošle godine dodajući da je saslušanje Abu Zubejde, o kome se pričalo u istrazi obavještajnog odbora, bilo naročito mučno.

Prema izveštaju, njega su potapali pod vodu osamdeset i tri puta, a u jednom trenutku je počeo da se guši dok je izbacivao vodu iz pluća, pa su doktori su morali da ga ožive a tokom svog zatočeništva je ostao bez vida na lijevom oku, pisao je New Yorker.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG