Dostupni linkovi

Oproštaj od Čaka Berija - osnivača rokenrola


Čak Beri nastupa u Monte Karlu 2009. godine
Čak Beri nastupa u Monte Karlu 2009. godine

Mnogobrojne kolege, prijatelji i obožavaoci legendarnog muzičara Čaka Berija (Chuck Berry) opraštaju se od od njega preko društvenih mreža.

Pevač Rolingstonsa Mik Džeger napisao je na Tviteru da je Čak Beri bio neverovatan umetnik i da njegova muzika ostaje uklesana u srcima njegovih obožavalaca.

"Veoma sam tužan zbog smrti Čaka Berija. Želim da mu se zahvalim na inspirativnoj muzici koju nam je podario. Zapalio je naše tinejdžerske godine i oživeo snove da postanemo muzičari i izvođači", napisao je Džeger.

Džegerov kolega iz Rolingstonsa Kit Ričards poručio je da je žalostan zbog odlaska jedne od najvećih legendi rokenrola.

"Jedno od mojih najvećih svetala se ugasilo", napisao je Ričard.

Brus Springstin napisao je na Tviteru da je Beri bio najbolji stručnjak, gitarista i jedan od najvećih predstavnika rokenrola.

Čak Beri i Brus Springstin izvode "Johnny B. Goode" u Klivlendu 1995.
Čak Beri i Brus Springstin izvode "Johnny B. Goode" u Klivlendu 1995.

Jedan od osnivača benda "Bič bojsi", Brajan Vison, naveo je da je Čak Beri bio velika inspiracija i da će nastaviti da živi kroz svoju muziku.

Legendarni gitarista Čak Beri (Chuck Berry), koji je važio za rodonačelnika ranog rokenrola, preminuo je u subotu u 91. godini, objavili su svetski mediji pozivajući se na policiju američke države Mizuri (Missouri).

Policija Okruga Sent Čarls potvrdila je smrt Čarlsa Edvarda Andersona Berija seniora i navela da je porodica zamolila za privatnost tokom perioda žalosti, objavio je list Gardijan.

Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. "Gardijan" navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u novi muzički fenomen. Korišćenjem gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Među njegovim najvećim hitovima ističu se "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Maybellene" i Johnny B. Goode" koja je je jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike.

Muzika Čaka Berija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


Nagradu Gremi za životno delo dobio je 1984. godine i jedan od prvih ljudi koji su postali članovi Rokenrol kuće slavnih 1986. godine.

Prošle godine izjavio je da će izabaciti prvi album za četiri decenije. Posvetio ga je svojoj supruzi Temeti "Todi".

Legendarni muzičar rođen je 18. oktobra 1926. godine u Sent Luisu.

Odrastao je u porodici srednje klase, a gitaru je u ruke prvi put uzeo 1926. godine. Kao tinejdžer je uhapšen zbog pokušaja krađe i tri godine je zbog toga proveo u popravnom domu.

Nakon toga radio je u fabrici u Dženeral motorsu.

Muzici se u potpunosti vratio tokom pedesetih kada je sa bubnjarom Ebijem Hardingom i klavijaturistom Džonijem Džonsonom formirao trio. Sa njima se probijao kroz noćne klubove u Sent Luisu, a u isto vreme radio je kao frizer.

Jedna od ključnih godina za njegovu karijeru bila je 1955. kada je upoznao bluz muzičara Madija Votersa i producenta Leonarda Česa u Čikagu. Tokom te decenije snimio je neke od svojih najvećih hitova među kojima su Roll Over Beethoven, Johnny B Goode, Maybellene i School Day.

Njegova muzika imala je veliki uticaj na brojne muzičare, kao i na čitav rokenrol.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG