Dostupni linkovi

Schmidt u Banjaluci: Došao sam da podržim državne institucije


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, u posjeti sjedištu Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, 10. novembar 2021.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, u posjeti sjedištu Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, 10. novembar 2021.

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini(BiH), stigao je u srijedu, 10. novembra na sastanak s Mirom Džakulom, direktorom Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

"Došao sam u Banjaluku da podržim državne institucije", kratko je u prolazu odgovorio Schmidt na pitanja novinara.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bih Milorad Dodik je nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS), jednom od dva entiteta u BiH, najavio da će u Narodnu skupštinu RS-a biti "upućeni prijedlozi izmjena pet zakona za 'vraćanje nadležnosti RS'".

Dodik je više puta najavljivao da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Sastanak vladajuće većine u RS uslijedio je nakon sastanka Dodika sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG