Dostupni linkovi

Chollet: Očekujemo konstruktivan sastanak 2. maja u Briselu


Derek Šole je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči sastanka u Briselu 2. maja
Derek Šole je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči sastanka u Briselu 2. maja

Zajednički fokus na napretku u dijalogu Beograda i Prištine i hitna potreba za formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, neki su od zaključaka razgovora koje je specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole (Chollet) imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četvrtak, 27. aprila.

“Očekujemo konstruktivan sastanak 2. maja u Briselu”, objavio je Šole na Tviteru.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi 2. maja u Briselu, u okviru dijaoga na visokom političkom nivou, trebali da razgovaraju o statutu Zajednice, koji je izradio Upravljački tim.

Kurti je krajem aprila rekao kako u javnosti ovaj tim nije poznat, kao što nije poznat ni sadržaj statuta koji su izradili.

Dodao je kako je on ranije izrazio spremnost da napiše statut za formiranje Zajednice, ali da mu je iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, rečeno da je to posao Upravljačkog tima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da će statut u Briselu predstaviti srpski Upravljački tim, dodajući da nema velika očekivanja da će ga druga strana prihvatiti.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom. Upravlјački tim bi trebalo da čine predstavnici četiri opštine sa severa Kosova.

Zajednica je tačka spoticanja u odnosima Kosova i Srbije. Dogovorena je 2013., dok su 2015. usaglašeni principi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Na formiranju Zajednice insistira i međunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG