Dostupni linkovi

Šef ChatGPT-a u Kongresu zatražio vladinu regulaciju vještačke inteligencije


ChatGPT Open AI-ja je prošle godine potaknuo konkurente da ubrzaju razvoj sličnih velikih jezičnih modela.
ChatGPT Open AI-ja je prošle godine potaknuo konkurente da ubrzaju razvoj sličnih velikih jezičnih modela.

Sam Altman, predsjednik kompanije ChatGPT koja je prozvela softver za vještačku inteligenciju (AI) izjavio je u utorak na saslušanju u američkom Senatu da je intervencija vlade ključna kako bi se ublažili rizici proizvodnje sve moćnijih sistema nove generacije AI.

"Kako ova tehnologija napreduje, shvatamo da su ljudi zabrinuti zbog načina na koji bi ona mogla da promijeni život. I mi smo zabrinuti", izjavio je Altman 16. maja, prenio je AP.

Altman je predložio osnivanje američke ili globalne agencije koja bi izdavala dozvole za najmoćnije sisteme vještačke inteligencije i imala ovlašćenja da "ih oduzima i osigura poštivanje sigurnosnih standarda".

Sam Altman, predsjednik kompanije ChatGPT koja je prozvela softver za vještačku inteligenciju, izjavio je o umjetnoj inteligenciji (AI) kako je ta aplikacija alat a ne stvorenje, prenosi BBC.

On je tokom svog obraćanja pored potencijalnih prijetnji iznio i tvrdnju da "vještačka inteligencija ima potencijal da pronađe lijek za rak", prenio je BBC.

"Radimo na izgradnji alata koji nam jednog dana mogu pomoći da napravimo nova otkrića i suočimo se sa nekim od najvećih svjetskih izazova kao što su klimatske promjene i liječenje bolesti raka", izjavio je Altman.

Dobre i loše strane

ChatGPT je od pokretanja u novembru brzo postigao svjetski uspjeh, a rivalske kompanije, uključujući Google, utrkuju se da izdaju sopstvene verzije četbota s vještačkom inteligencijom.

Milioni korisnika koriste ovaj alat da za njih napiše ili iskomponuje pjesme, sastavi tekstove svih vrsta, od pisama, recepata do marketinških reklamnih strategija i školskih i studentskih zadataka i seminara.

ChatGPT ima pristup ogromnoj bazi onlajn tekstova, od uputstava za upotrebu do udžbenika i digitalizovanih knjiga.

Međutim, ovaj softver vještačke inteligencije omogućava varanje pri pisanju domaćih zadataka pa je njegova pojava izazvala zabrinutost u školskom sistemu koju sposobnost novijih generacija ovog alata za obmanu, širenje neistina i kršenje zaštite autorskih prava samo još više potpiruje.

Iako nema neposrednih znakova da će Kongres donijeti nova pravila o vještačkoj inteligenciji, kao što rade evropski zakonodavci, zabrinutost društva je dovela Altmana u Bijelu kuću.

Klonirani glasovi i opasnosti

Demokratski senator Ričard Blumental koji predsjedava potkomitetom Senatskog pravosudnog odbora za privatnost, tehnologiju i zakon, otvorio je saslušanje emitovanjem snimljenog govora koji je napravljen tako što je ChatGPT klonirao glas senatora.

"Šta da sam dao podršku tome da se Ukrajina preda ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu?", izjavio je Blumental objašnjavajući da bi tako mogao da bude iskorišten kloniran glas nekog zvaničnika.

Glavna službenica za privatnost i povjerenje Kristina Montgomeri zatražila je od Kongresa da zauzme pristup "precizne regulacije" u svom obraćanju.

"To znači uspostavljanje pravila koja će regulisati primjenu vještačke inteligencije u određenim slučajevima upotrebe, a ne regulisanje same tehnologije", rekla je ona.

Profesor emeritus Geri Markus je prije početka ispitivanja napomenuo da je čovječanstvo napravilo mašine koje su kao "slonovi u porculanskoj radnji" i za koje niko ne može da garantuje da su sigurne, navodi BBC.

"Presporo smo reagirali kada su se pojavile društvene platforme, a izbori koje sada donosimo imaće trajne posljedice", rekao je on.

Zabrinutost na sve strane

Političari traže odgovore o potencijalnim prijetnjama koje AI predstavlja i budi strah od izbora 2024. Nekoliko stručnjaka, uključujući dr. Geoffreyja Hintona, takozvanog kuma umjetne inteligencije, nedavno je izrazilo zabrinutost zbog tehnologije koja se brzo razvija.

Američki milijarder Elon Musk i grupa stručnjaka za umjetnu inteligenciju (artificial intelligence - AI) pozvali su nedavno na šestomjesečnu pauzu u sistemima za obuku umjetne inteligencije.

U otvorenom pismu naveli su da su ti sistemi moćniji otkada je nedavno lansirana naprednija verzija chatbota ChatGPT tvrtke Open AI, piše Reuters.

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life, potpisalo je više od 1.000 osoba, uključujući Muska. Kao autori pismo potpisuju Emad Mostaque, izvršni direktor Stability AI-ja i istraživač DeepMinda Stuart Russell.

Oni pozivaju na pauzu u razvoju napredne umjetne inteligencije dok se zajednički sigurnosni protokoli ne razviju za takve sisteme. Također, traže da te sisteme razviju, implementiraju i revidiraju neovisni stručnjaci.

"Moćne AI sisteme treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se rizicima moći upravljati", ističe se u pismu.

U pismu su opisali potencijalne rizike za društvo i civilizaciju koje donosi umjetna inteligencija. Navode da se umjetna inteligencija takmiči s ljudima te da to može dovesti do ekonomskih i političkih poremećaja.

Analitičari su pozvali programere da surađuju s kreatorima politike i nadležnim tijelima.

Pismo je objavljeno u trenutku kada se Europol pridružio zboru koji je etički i pravno zabrinut zbog napredne umjetne inteligencije poput ChatGPT-4. Oni upozoravaju na potencijalnu zloupotrebu sistema u pokušajima krađe identiteta, dezinformacije i kibernetičkog kriminala.

Veštačka inteligencija – revolucija ili rizik za obrazovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Kompanija Tesla u Muskovom vlasništvu koristi u automobilima umjetnu inteligenciju za sistem autopilota. Uprkos tome, Musk je potpisao otvoreno pismo i izrazio zabrinutost u vezi s umjetnom inteligencijom.

ChatGPT Open AI-ja, firma koju podržava Microsoft, prošle godine je potaknuo konkurente da ubrzaju razvoj sličnih velikih jezičnih modela.

Osim toga, kompanije su potaknute da integriraju generativne AI modele u svoje proizvode. Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman nije potpisao pismo, rekao je Reutersu glasnogovornik Future of Lifea.

XS
SM
MD
LG