Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki ambasador: Nema otcjepljenja RS


Charles English

Nakon što je Skupština Republike Srpske rezolucijom nagovijestila mogućnost referenduma o otcjepljenju ovog entiteta iz BiH, uslijedile su reakcije političara

i upozorenje američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha.

Ambasador SAD Charles English pozvao je danas zvaničnike iz Republike Srpske da razmisle i paze o tome šta govore, da budu odgovorni za svoje riječi i da ih prestanu koristiti u svrhu pitanja samoopredjeljenja. On je poručio da situacija na Kosovu i situacija u BiH, apsolutno nemaju ništa zajedničko:

«Status BiH je određen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Entiteti ne postoje izvan BiH, to su unutrašnje strukture BiH. Govoriti o suverenitetu, jednog ili drugog entiteta je nešto što ne postoji. To je neodgovorno i nije u skladu sa Ustavom i mi ne priznajemo nikakav takav koncept. Svako nastojanje da se na bilo koji način promoviše takav koncept kroz rezoluciju ili nešto slično, za nas je neprihvatljivo.»

U Rezoluciji koju je sinoć donijela Skupština Republike Srpske se, između ostalog, navodi da će, ako se u institucijama BiH ne prihvati dejtonski položaj a BiH uđe u proces međunarodnog priznanja Kosova, Republika Srpska ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa.

Iako je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik tokom zasjedanja izjavio da taj bh entitet u ovom trenutku ne namjerava da raspiše referendum o samoopredjeljenju ili donese odluku o proglašenju nezavisnosti, kroz čitavu raspravu takvo nešto je ostalo da visi kao prijetnja:

«Priznanje Kosova od većeg broja članica UN predstavlja potvrdu ili stvaranje novog prava i nove prakse. I novih principa. Ukoliko Republika Srpska ne bude prihvaćena u okviru Bosne i Hercegovine, ali ne od strane međunarodne zajednice - ona može da bude garant toga - nego od strane naših partnera u BiH, onda mi možemo da shvatimo ovo priznanje kao znak da i Republika Srpska može u budućnosti da računa sa takvim pravom.»

Protiv sinoćnje rezolucije bio je potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović. Za naš program Hafizović kaže da je besmisleno od državnih institucija tražiti da potvrde postojeće stanje, s obzirom da su počeli razgovori o ustavnim promjenama u zemlji.

«Ona naprosto nikoga ne obavezuje. To je priča koja treba s vremena na vrijeme da podigne tenzije i da se, na ovaj ili onaj način, pokuša izdejstvovati zadržavanje statusa quo.»

Predsjedavajući Parlamenta BiH Milorad Živković kaže da će poslanici iz Republike Srpske tražiti u Parlamentu BiH donošenje rezolucije o nelegitimnom proglašavanju nezavisnosti Kosova.

«Mi imamo želju da Bošnjaci i Hrvati prihvate naš stav u vezi sa rezolucijom. Međutim, u slučaju neprihvatanja te rezolucije, nama će biti mnogo jasnije u Bosni i Hercegovini koje su skrivene namjere drugih. Pogotovo će nam biti jasno ako se ne prihvati ratifikacija Aneksa IV Dejtonskog sporazuma Ustava BiH u Parlamentu BiH. Tada je sve otvoreno i tada se sigurno ova rezolucija, koju je Narodna skupština sinoć donijela, može gledati u sasvim drugačijem svjetlu.»

Prve varnice u Parlamentu BiH mogle bi se desiti već početkom marta, kada se na dnevnom redu sjednice nalazi davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada država učesnica u procesu saradnje Jugoistočne Evrope. Naime, Kosovo u tom sporazumu predstavlja Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244. Poslanici iz reda srpskog naroda u Parlamentu BiH već najavljuju kako neće podržati ratifikaciju ako se tu podrazumijeva da je Kosovo nezavisna država. U tom slučaju, kako kažu, tražiće da se Kosovo izbaci iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG