Dostupni linkovi

Michel tokom posjete Kijevu: 'Historija neće zaboraviti'


Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel dočekan je po dolasku u Kijev 20. aprila 2022.
Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel dočekan je po dolasku u Kijev 20. aprila 2022.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel obećao je solidarnost Evrope sa Ukrajinom tokom iznenadne posjete Kijevu u srijedu i rekao da pravda za navodne ruske zločine mora biti zadovoljena.

Michel, šef Evropskog vijeća, koje predstavlja 27 država članica Evropske unije, posjetio je grad Borodianka sjeverozapadno od Kijeva prije nego što je u glavnom gradu razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajina sumnja da su ruske trupe počinile zločine u Borodianki i Buči, drugom gradu u blizini Kijeva. Moskva negira da je ciljala civile i navodi da su izmišljene od strane Kijeva kako bi opravdali dodatne sankcije protiv nje.

"Nema riječi... da objasnim šta osjećam. To su zvjerstva, ovo su ratni zločini. Mora se kazniti. Biće kažnjeno", rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu.

On je odvojeno na Twitteru napisao: "Historija neće zaboraviti ratne zločine koji su ovdje počinjeni... Ne može biti mira bez pravde."

"Niste sami", rekao je Michel, hvaleći hrabrost ukrajinskog naroda. "Mi smo uz vas i učinićemo sve što je moguće da vas podržimo i osiguramo da Ukrajina dobije rat."

Kada je jutros stigao Michel je ispod fotografije na željezničkoj stanici napisao: "Danas u Kijevu...U srcu slobodne i demokratske Evrope".

Michel slijedi stope nekoliko drugih evropskih lidera, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednicu Evropske komisije Ursulu Von der Leyen, koji su otišli u Ukrajinu kako bi pokazali svoju podršku.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG