Dostupni linkovi

Chanel 5 proslavlja devedeseti rođendan


Bočica parfema Chanel 5
Bočica parfema Chanel 5
Neprolazni i neprevaziđeni Chanel 5, koji je Coco Chanel opisivala kao "parfem s mirisom žene", ove godine proslavlja 90. rođendan. Istim povodom je i pariski muzej D'Orsay na fasadu postavio ogromnu bočicu ukrašenu s 1.200 kristala.

Chanel 5 je na tržište pušten uz Božić 1921.godine i od tada slovi za najuspješniji ženski miris svih vremena.

Pariška kozmetička kuća Chanel procjenjuje da se svakih pola minuta negdje u svijetu novi obožavalac upiše u listu, koja ionako nije mala. Pravi je boom krenuo nakon što je američka filmska glumica Marilyn Monroe izjavila da „na spavanje oblači samo nekoliko kapi Chanela 5“. Uspjeh se nije mogao zaustaviti i traje do danas.

Pariška kozmetička kuća Chanel procjenjuje da se svakih pola minuta negdje u svijetu novi obožavalac upiše u listu, koja ionako nije mala.

No, počeci mu nisu bili tako jednostavni. Niti mu je ime bilo isto pri rođenju. Dvije su legende koje još uvijek kruže modnim krugovima o tome kako je nastala mitska mješavina. Po jednoj je asistent izvornog autora mirisa Ernesta Beauxa, napravio grešku i u smjesu ruža i jasmina dodao 0,6% aldehid, umjesto kako je predviđeno čisti aldehid.

Po drugoj legendi Beaux je ideju dobio dok je 1917. služio vojsku na poluotoku Kola u oblasti Murmanska u Rusiji. Navodno je bio opčinjen mirisom mora i rijeka u arktičkom području koji ga je podsjetio na aldehid. Ali i ova, baš kao i predhodna priča nisu utemeljene na istini. Ernest Beaux je naime aldehid već miješao u mirisu „Bouquet de Catherine“ kojeg je proizveo 1913.godine.

Najvjerojatnija od svih istorija jeste ona po kojoj je Chanel 5 zapravo remake Katarininog buketa. Beaux je radio miris u nekoliko varijanti, od kojih je Coco izabrala mješavinu 80 različitih mirišljavih sastojaka među kojima dominiraju ruža i jasmin s juga Francuske, te jilang-jilang s Filipina.

Uvijek u društvu najljepših žena


Na početku je Coco, pravim imenom Gabrielle, odlučno odbijala parfeme staviti u svoje kolekcije. „Žene se parfimiraju samo onda kad žele sakriti ružan miris“, govorila je.
Zvanične stranice modne kuće Chanel

Izbjegavala je mirise baš kao čipku ili nakit (osim bisera) sve dok nije upoznala novog ljubavnika, kneza Dmitrija. On je bio prijatelj Ernesta Beauxa, a njegova sestra je upotrebljavala Bouquet de Catherine.

U kasno ljeto 1920. godine, vraćajući se s izleta u Cannes, Coco i Dmitri posjetili su Beauxa u njegovom laboratoriju gdje im je on predstavio svoj rad. Razmišljajući o božićnom poklonu za svoje bogate mušterije, Coco se odlučila za 100 bočica mirisa kojeg će nazvati Chanel 5, jer svoje kolekcije svake godine „lansira petog dana u petom mjesecu, pa smatra 5 svojim sretnim brojem“. Tako je i bilo, 100 bočica podijeljeno je uz Božić, ali kad su žene tražile još, Modna dizajnerica je konačno popustila i dala se u proizvodnju parfema.

Od trenutka kada je kreiran, parfem je plijenio mirisom sadržanim u elegantnoj bočici koja mu je dodijeljena 1924. godine i do danas ostala gotovo nepromijenjena. One u kojima se danas prodaje čisti parfem rade se ručno i svaka se posebno polira.

Uvijek u društvu najljepših žena svijeta, „petici“ su svoje lice pozajmljivale one najpoznatije: francuska glumica Audrey Tautou, Nicole Kidman, Ali MacGrow, Catherine Deneuve, te Laureen Hutton.
XS
SM
MD
LG