Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crveni pasoš (ne)će biti ulaznica za Evropu


Foto: Savo Prelević

Nakon sve izvjesnijih najava iz Brisela da će građani Crne Gore od 1.januara u zemlje Šengen zone moći da putuju bez viza razgovarali smo sa onima koji po prirodi posla često putuju, šta suštinski za njih to znači i da li će im biti neobično da crveni pasoš samo stave u džep i bez muke krenu ka željenoj destinaciji.

Evropska komisija bi do kraja jula mogla da podnese prijedlog Savjetu ministara Evropske unije za ukidanje viznog režima sa Crnom Gorom, bi značilo da bi njeni državljani od 1. januara 2010. godine bez viza putovali u zemlje Šengen zone, saopšteno je juče nakon sastanka predstavnika Vlade i Evropske komisije u Briselu na kojem su prezentovani nalazi procjene Evropske komisije o ispunjavanju uslova Crne Gore iz Mape puta za viznu liberalizaciji.

Nakon ove najizvjesnije do sada najave vezane za dugo očekivanu liberalizaciju, možemo se ponadati da će se do sada poražavajuće nizak broj građana Crne Gore koji putuju, a koji se prema neslužbenim podacima kreće između 10 i 20 odsto, povećati uprkos krizi. Ova vijest će svakako najviše obradovati ljude koji redovno putuju i već godinama su, tačnije dugih 18, izloženi različitim vrstama maltretiranja prilikom vađenja viza. Od čekanja u dugačkim redovima ispred ambasada, do razne dokumentacije i provjera, a imajući u vidu da su se do nedavno, neke još uvijek, vize za građane Crne Gore izdavale u Beogradu i dodatnih troškova. Direktor Turističke agencije "Galileo" Srđan Kovačević tvrdi, na primjer, da će njihov posao upola biti smanjen jer su 50 odsto vremena trošili na viziranje pasoša:

Neuporedivo jednostavnije i lakše jer smo mi za pojedine zemlje imali vrlo rigorozan i vrlo komplikovan režim dobijanja same vize.Naš posao će se timi smanjiti za pola.
"Neuporedivo jednostavnije i lakše jer smo mi za pojedine zemlje imali vrlo rigorozan i vrlo komplikovan režim dobijanja same vize.Naš posao će se timi smanjiti za pola".


Kovačević kaže da se ne radi samo o poboljšanju prilikom turističkih putovanja:

"Ima puno ljudi u Crnoj Gori koji su samo u proceduru dobijanja vize doživljavali kao ponižavajuću, pa nijesu htjeli ni da putuju dok se vize ne ukinu“.


Gotovo da ne treba reći koliko je ova najava značajna za poslovne ljude, novinare, studente i profesore i njihova usavršavanja. Profesorka engleskog jezika na Fakultetu u Nikšiću preko nevladine organizacije "London Bridge”, redovno vodi studente na usavršavanje jezika u Britaniju i žali što se ovo vjerovatno neće odnositi i na britanske vize za koje su donedavno morali ići za Beograd. I pored straha da sve neće biti baš kao što je najavljeno Jakić smatra da je ovo izuzetno važno zbog mlađih generacija:

"Meni znači puno i znači sigurno omladini jako puno. Ja se radujem zbog mladih ljudi. To je baš super mada ja sve uzimam sa podozrenjem i jednom dozom rezerve, ali u principu je prava stvar".


Profesorka Jakić, nije jedina koja se nakon skoro dvadeset godina izolacije plaši da sve neće profunkcionisati kao nekada kada se sa SFRJ pasošem moglo svuda. Slikar Rajko Todorović Todor:

"Ja sam mogao samo ujutro da izaberem zemlju Evrope i da odem, kupim avionsku kartu i stavim pasoš u dzep i odem. Ne vjerujem da će to tako jednostavno više ići. Pomalo sumnjam, da ne kažem zebem od birokratije".


Todor nije jedini koji se sjeća nekadašnjeg crvenog pasoša s kojim si, kada kupiš kartu, svejedno za koje prevozno sredstvo, stavljaš je u džep i jednostavno odlazilš van. Mihajlo Jovović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Vijesti":

"Sjećam se iz tog doba, ne profesionalno, ali ja sam jednostavno tada otišao u London bez vize i ostao tamo pet godina".


A onda smo ostali zatočenici "najljepšeg zatvora na svijetu" kako nas je pjesnički tješio novi vicepremijer Svetozar Marović i iz zemlje se, čak i za takozvane povlaštene kategorije poput novinarske, moglo samo preko veze i uz dosta muke. Mihajlo Jovović se sjeća jednog takvog događaja iz 1998. kada mu je sadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, tadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova te zemlje, u Berlinu pomogao da se vrati u Crnu Goru iz koje je ionako jedva izašao:

"To je bilo hitno.Išao sam u Hrvatsku, samo uz posredovanje crnogorskog MIP-a koji je pisao njihovom MIP-u, pa je njihov MIP obavijestio ove na granici, na Debelom Brijegu, da ću ja da pođem tuda. Oni su mi onda jedva dali taj pečat na Debelom Brijegu. Ja sam išao i vratćao sam se za tri dana, ali nijesam imao vizu za povratak i nikakav dogovor. Bio sam u Berlinu i slučajno je tamo bio sadašnji premijer Sanader. Ja sam njega bukavlno povukao za rukav, rekao o čemu se radi i on mi je dao vozača koji me je odveo u hrvatsku ambasadu u Berlinu i tamo su mi dali bez problema vizu".


U svakom slučaju, kao i nekad i novi pasoši građana Crne Gore, crvene su boje i od 1.januara naredne godine trebalo bi da budu ulaznica bez viza za zemlje Evropske unije, za početak.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG