Dostupni linkovi

Milova koalicija dobila apsolutnu većinu


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Koalicija Evropska Crna Gora na čijem je čelu Milo Đukanović osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Sa 49 mandata Đukanovićeva koalicija neće morati da ulazi u postizborne koalicije, već će u narednih četiri godine samostalno vladati Crnom Gorom. Takođe Evropska koalicija je osvojila pobjedu i na lokalnim izborima u tri od četiri opštine.

Koalicija koju predvodi predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ostvarila je najubjedljiviju izbornu pobjedu do sada. Sa osvojenih oko 51 odsto biračkog tijela, ova koalicija koju čine DPS, Socijaldemokratska partija, Hrvatska građanska inicijativa i Bošnjačka stranka, u novom sazivu crnogorskog parlamenta imaće oko 49 mandata od ukupno 81 mjesta.

Iza Evropske koalicije nalazi se opoziciona Socijalistička narodna partija sa osvojenih nešto više od 17 odsto, Nova srpska demokratija oko 9 % i Pokret za promjene oko 6%. Postoji mogućnost da u parlament uđe i Narodnjačka koalicija koja se nalazi na samoj ivici cenzusa od 3 odsto. To će u slučaju ulaska ove koalicije u parlament u manjoj mjeri poremetiti sadašnji poredak. Kako su saopštile nevladine organizacije, u parlament će ući najvjerovatnije i četiri albanske nacionalne partije koje su u posebnoj izbornoj jedinici osvojile po jedan mandat.

Pobjeda i u Nikšiću, Budvi i Tivtu

Sa jednog od glasačkih mjesta, Foto: Savo Prelević
Kada je riječ o lokalnim izborima, koalicija Za Evropsku Crnu Goru pobijedila je na lokalnim izborima u Nikšiću gdje je osvojila preko 50 % biračkog tijela, a u Budvi sa čak 72 %. Takođe kandidat ove koalicije za gradonačelnika u Tivtu Dragan Kankaraš je pobjedio na izborima u tom gradu, a kandidat Socijalističke narodne partije Dejan Mandić je obnovio gradonačelnički mandat u Herceg Novom.

Nevladine organizacije su zabilježile nekoliko nepravilnosti i jedan incident koji se dogodio u Podgorici. Pokret za promjene podnio je Opštinskoj izbornoj komisiji prigovor zbog, kako navode u toj stranci, verbalnog i pokušaja fizičkog napada na njenog lidera, Nebojšu Medojevića. U prigovoru se navodi da je izvjesni Milan Jovović na biračkom mjestu u Podgorici verbalno nasrnuo i pokušao fizički da napadne Medojevića. Time je, kako navode u PzP-u, narušio integritet biračkog mjesta i kompletan izborni proces na tom biračkom mjestu doveo u pitanje. I opoziciona Socijalisticka narodna partija je takodje podnijela prigovor jer je na biračkom mjestu u Rožajama utvrđeno da na glasačkom stolu postoji 13 glasačkih listića na kojima je neko zaokružio redni broj pet pod kojim je nastupila vladajuća koalicija. Međutim ove nepravilnosti neće uticati na konačnu ocjenu sprovođenja ovih izbora.

Đukanović: Građani su izabrali evropsku budućnost


Lider vladajuće crnogorske koalicije Milo Đukanović, koja je još jednom osvojila apsolutni četvorogodišnji mandat građana, reako je da je Crna Gora izabrala suguran život i sigurnu evropsku budućnost. Opozcioni čelnici razočarni poručuju građanima "da svaki narod ima vlast koji zaslužuje"

Đukanović sa suprugom i sinom na glasačkom mjestu, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, praćen ovacijima pristalica, saopštio je pola sata prije ponoći da je najubjedljivija pobjeda njegove koalicije do sada, dokaz da su građani dali glas za siguran život i sigurnu evropsku budućnost, i ukazali im povjerenje da će sa tom koalicijom lakše prebroditi iskušenja koja donosi globalna kriza:

“Drago mi je da ovakav izborni rezulatat mogu protumačiti i kao povjerenje većine naših birača da će sa Koalicijom Evropska Crna Gora lakše prebroditi iskušenja koje nam donosi globalna ekonomska kriza.“

Đukanović se potom osvrnuo na svoje političke protivnike:

“Takođe izborni rezultati rječito govore da je većina birača u Crnoj Gori odbacila jedan prilično nevaspitani žargon kojim se dio opozicije na ovim izborima služio prema Demokratskoj partiji socijalista. Odbacujuci takav uvredljivi ton komunikacije na crnogorskoj političkoj sceni, birači Crne Gore su te partije upravo smjestili i spustili na onaj nivo koji im realno i pripada na političkoj sceni.”


Opozicija: Građani izabrali vlast kakvu zaslužuju


Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić, vidno neraspoložen ishodom izbora, iako je njegova stranka od svih opozicionih, osvojila najveći broj mandata nakon vlasti, i time povratila svoju vodeću opozicionu ulogu kaže:

Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
“Ja večeras ne mogu biti ni na nikog ljut, molim samo one čiji izbor nije bio SNP Crne Gore i čiji izbor nije bila opozicija da razmisle, da li znaju u kakvoj je situaciji Crna Gora. One koji će večeras slaviti samo da podsjetim da postoji i 30.mart, da će biti vrlo interesantno kako će neko ko kaže da mu se može vjerovati na riječ odgovoriti i u aprilu i u maju, odgovoriti na sve one zahtjeve na koje nije odgovorio 18 godina.”

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, takođe je konstatovao da niko od opozicije ne može biti zadovoljan rezultatom izbora, primjećujući da su, kako je rekao, prosuti glasovi na stranke koje nijesu imale šanse za ulazak u paralament doprinijeli aposlutnoj pobjedi vlasti:

Andrija Mandić na jednom od predizbornih skupova, Foto: Savo Prelević
„Ja sam siguran da u opoziciji ne postoji nijedan političar, nijedan čovjek koji je glasao za opozicione stranke, koji može biti zadovoljan ovim rezultatima. Pogotovo zato što je prosutim glasovima stranaka koje nijesu ušle u parlament Demokratska partija socijalista obezbijedila većinu na ovim izborima. Upozoravali smo sve gradjane da vode računa o tom svom glasu, da ga daju onim strankama koje mogu da udju u parlament, onima koji mogu da smijene DPS jer bi time mogao da počne neki novi život u Crnoj Gori. Nažalost, ispalo je da su gradjani odlučili da veliki broj glasova završi tako da nije mogao biti pretočen u poslaničke.“

Nebojša Medojević, lider opozicionog Pokreta za promjene, stranke koja je, iako prepolovljena, u odnosu na prošli saziv parlamenta osvojila prema sadašnjim rezulatima 5 mandata, kaže:

Nebojša Medojević na jednom od predizbornih skupova, Foto: Savo Prelević
„Želim da iskoristim priliku da se zahvalim svim časnim i hrabrim ljudima koji su glasali za Pokret za promjene. Nažalost, i poslije 20 godina od pada berlinskog zida, treba da budete veoma hrabri i glasate za jednu političku partiju koja ne pristaje da Crna Gora bude privatna država u rukama nekolicine drumskih razbojnika. Pokušavali smo da u ovoj kampanji objasnimo da je ovaj kurs, kojim ide Crna Gora pogrešan, da ćemo se brzo sresti sa bankrotom javnih finansija, gubitkom radnih mjesta, velikom recesijom... Crnogorska vlada je jedina vlada u regionu koja sprovodi politiku koja se ne sprovodi više nigdje na svijetu. Očigledno da gradjani Crne Gore nijesu htjeli da nas saslušaju i da su opet istom kapetanu dali pravo da vodi ovaj brod ka ledenoj santi. Mislim da mi nemamo odgovornost za ono što će se desiti."

Predsjednik Liberalane partije Miodrag Živković, stranke koja je bila u koaliciji sa novoosnovanim Demokratskim centrom i koja nije uspjela da obezbijedi ulazak u parlament poručio je građanima Crne Gore:

Miodrag Živković
„Želim da svim gradjanima Crne Gore čestitam, najiskrenije, put u budućnost. Ovo je definitivno njihov izbor i želim da kažem da svaki narod zaslužuje vlast koju izabere. Prema tome, gradjani Crne Gore su izabrali, i ja im čestitam. Biću sa njima da posmatram kako će se sve dešavati u budućnosti.“

Podaci o parlamentarnim izborima

Ovi parlamentarni izbori su osmi od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a drugi izbori za mjesta u Skupštini Crne Gore od obnove nezavisnosti. Na prijevremenim parlamentarnim izborima nalazilo se 16 izbornih lista, a od toga sedam koalicija i devet političkih partija koje su nastupale samostalno. Za 81 poslaničko mjesto u Skupštini Crne Gore bilo je predloženo 970 kandidata. Pravo glasa na ovim izborima imalo je 498.305 birača. U odnosu na predsjedničke izbore, koji su održani 6. aprila 2008. godine, broj glasača je povećan za 8.000. Izborni proces kontrolisalo je 1210 posmatrača, među kojima 223 inostrana posmatrača u organizaciji OEBS-a i 983 posmatrača koje su činili aktivisti domaćih nevladinih organizacija Centra za monitoring i Centra za demokratsku tranziciju.
XS
SM
MD
LG