Dostupni linkovi

(Ne)moguća promjena Poslovnika


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Da li su realne promjene u radu Skupštine Crne Gore kao što to sugeriše američka nevladina organizacija Nacionalni demokratski institut

NDI je preporučio nekoliko promjena poslovnika, međutim, prema mišljenju poslanika promjene u radu parlamenta su moguće samo ako na te promjene pristanu svi politčki subjekti.

U preporukama NDI se navodi da je dosadašnji rad pokazao da se poslanici sada osjećaju opušteno, pa dolaze nespremni na sjednice i bez predznanja o temi što slabi proces donošenja zakona.
Profesionalizovanje poslaničke funkcije i uvođenje kazne za neopravdano odsustvo poslanika samo je dio mjera koje je preporučio američki Nacionalni demokratski institut u cilju efikasnijeg rada parlamenta. U preporukama se još navodi da je dosadašnji rad pokazao da se poslanici sada osjećaju opušteno, pa dolaze nespremni na sjednice i bez predznanja o temi što slabi proces donošenja zakona. NDI dalje predlaže da se promjene odredbe instituta poslaničkog pitanja prema kojem premijer odgovara na pitanja jednom u dva mjeseca. Ova organizacija predlaže da se premijer pojavljuje jednom nedjeljno u skupštini.

Komentarišući predloge promjena u radu parlamenta poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže da su se prethodne promjene Poslovnika pokazale dobrim, a nove promjene treba razmotriti. Ipak, Konjević ukazuje da promjena Poslovnika u ovom trenutku nije moguća.

Raško Konjević
"Mislim da za promjenu Poslovnika u ovom trenutku ne postoji realna mogućnost, imajući u vidu da promjena Poslovnika zahtijeva jedan intenzivan rad, barem je do sada bila takva praksa višestranačke radne grupe i da smo imali praksu da on konsesualno bude usvojen. Svakako, biće u radu crnogorskog parlamenta kao i drugih institucija i promjena koje će svakako ići na bolje i treba ih razmotriti, provjeriti mogućnost implementacije u naš sistem rada parlamenta i vidjeti njihovu komparativnu prednost kada se to tiče funkcionisanja najboljih parlamenata u regionu i svakako parlamenata zemalja koje su dio Evropske unije.

NDA jeste partner crnogorske skupštine i političkih partija svakako u Crnoj Gori i očekujem da će u ovom periodu kroz komunikaciju koja će se ostvarivati pronaći način da možda bude nekog dodatnog unapređenja u radu crnogorskog parlamenta,"
rekao je Konjević.

Opozicija će predložiti set promjena


Pored neophodnih promjena u Poslovniku poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović ističe nekoliko, među kojima je i predlog opozicionih partija:

"Tu postoji cijeli jedan set promjene koje ćemo mi od 1. septembra kao što smo najavili ponuditi parlamentu, to jest staviti u proceduru kao izmjene i dopune ovoga skupštinskog Poslovnika. Što se tiče prohodnosti koje definitivno do sada nije postojala ili je bila vrlo mala za sve inicijative crnogorske opozicije, to je nešto što moramo poslovnički da regulišemo, a sa druge strane postoji i ta blokada koja je bila permanentna unutar odbora za ono što spada u kontrolu ulogu parlamenta, sve pokušaje da se organizuju kontrolna i konsultativna saslušanja do sada ili donedavno parlamentarna većina blokirana i mi moramo definitivno Poslovnikom otkloniti tu opstrukciju za kontrolu parlamenta."


Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević podsjeća da je ta stranka ranije predlagala promjene u radu parlamenta:

"Insistirali smo i da se obezbijedi prohodnost zakonodavne inicijative od strane opozicionih poslanika u našem parlamentu. Potencirali smo što češće sjednice sa poslaničkim pitanjima i premijerskim satom. S toga, predlog NDA-ja koji je, doduše, slijedio i prije par mjeseci zvuči veoma razumno, pogotovo vezano za ove sjednice koje se tiču poslaničkih pitanja i premijerskog sata jer objektivno imate situaciju da umjesto ministara odgovaraju zamjenici ili pomoćnici ili drugi predstavnici, činovnici Vlade i to naravno umanjuje svrhu poslaničkog pitanja. Isto tako premijer dođe jednom u dva mjeseca u parlament. Insistiramo da to bude češće."
XS
SM
MD
LG