Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tri godine od nezavisnosti


Arhivski snimak: Slavlje na ulicama Podgorice zbog proglašenja nezavisnosti, 21. maj 2009.

Tri godine nakon obnavljanja nezavisnosti pred Crnom Gorom je još mnogo izazova koji se najkraće mogu opisati kao razvoj demokratije i vladavine prava, borba protiv korupcije i borba za evropski kvalitet života. Dok u vladajućoj koaliciji smatraju da Crna Gora vrijedno radi na ostvarenju evropskih standarda u opoziciji tvrde da vlast nije ispunila nijedan od obećanih referendumskih prioriteta.

Odgovarajući na pitanje šta su ključni izazovi i problemi sa kojima se suočava Crna Gora tri godine nakon nezavisnosti portparol Demokratska partije socijalista Rajko Kovačević kaže da Crna Gora predstavlja pobjedu evropske politike u regionu, navodeći da se pred Crnom Gorom nalazi još izazova koji sa sobom nose probleme Kovačević je kategoričan da se problemi uočavaju i rješavaju u Crnoj Gori, iako je praksa u regionu da se problemi izazivaju:

Ključni problem koji se u ovom trenutku nalazi ispred Crne Gore i koji je usporio dinamiku, prije svega dinamiku ekonomskog rasta i razvoja, jeste globalna ekonomska kriza.
"Ključni problem koji se u ovom trenutku nalazi ispred Crne Gore i koji je usporio dinamiku, prije svega dinamiku ekonomskog rasta i razvoja, jeste globalna ekonomska kriza, ali i na tom planu Crna Gora čini zajedno sa svojim međunarodnim partnerima sve da se ti negativni efekti što manje ispolje u našoj ekonomiji. Takođe, postoje i određeni problemi koji su uobičajeni za tranziciona i posttranziciona društva kao što je korupcija i kriminal koja se takođe u saradnji sa našim partnerima iz međunarodne zajednice efikasno suzbijaju."


Pozitivno ocjenjujući prethodni trogodišnji period nezavisnosti portparol Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže da su najveći izazovi u narednom periodu jačanje vladavine prava i institucija:

"Prije svega mislim na sudstvo i tužilaštvo. Tu očekujemo nove, veće pomake jer su to očekivanja građana i naših evropskih partnera. Probleme vidimo u dijelu onoga što jeste borba protiv globalne ekonomske krize. Misilim da ćemo te izazove uspješno rješavati i cijenim da je generalno u Crnoj Gori potrebno političko jedinstvo i solidarnost."

Arhivski snimak: Slavlje na ulicama Podgorice zbog proglašenja nezavisnosti, 21. maj 2009.

Opozicija smatra da se tri godine nakon nezavisnosti vidi koliko je bila pogubna referendumska teza i stav da se najprije stekne suverenitet, a potom da uslijedi borba za demokratiju. Portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da država Crna Gora još dugo neće biti suverena i nezavisna od vaninstitucionalnih centara moći i jedne partije koja vlada od '45. godine:
Crna Gora će, to je sasvim izvjesno, imati dosta posla da se izbori sa prvoborcima njene suverenosti i samozvanim očevima nacije i sa onima koji polažu pravo na suverenu Crnu Goru kao na privatno vlasništvo.

"Crna Gora će, to je sasvim izvjesno, imati dosta posla da se izbori sa prvoborcima njene suverenosti i samozvanim očevima nacije i sa onima koji polažu pravo na suverenu Crnu Goru kao na privatno vlasništvo."


Tri referendumska prioriteta nijesu uspunjena. Prema riječima potpredsjednika Socijalističke narodne partije Vasilija Laloševića to su neispunjeni standardi za ulazak u Evropsku uniju što ometaju elementi neformalnih centara moći i privatne države i slabi administrativni kapaciteti, problem odnosa sa Srbijom i neprevazilaženje podjela u Crnoj Gori:

"Ono što svi moramo uraditi da stvorimo alternativu i stvorimo demokratske stadarde gdje će država biti zaštićena sa jakim i nezavisnim institucijama i gdje će se poštovati zakoni i gdje će svaki građanin biti uvažavan u različitostima koje ćemo tretirati kao bogatstvo. Tek onda možemo pričati o nekom boljitku, a najveću odgovornost ipak snosi aktuelni crnogorski režim."

Stranke manjinskih naroda smatraju da su prethodne tri godine pokazale da je projekat nezavisnosti pravi izbor građana u čemu su manjine dale puni doprinos i što je doprinijelo stabilnosti u regionu. "I pored toga problemi i dalje postoje", kaže portparol Bošnjačke stranke Suljo Mistafić:
Što se brže budu usvajali evropski standardi u svim sferama društva da će samim tim i oni standardi koji su za nas izuzetno značajni, a to je integracija manjina se ostvarivati i biti nam bliži i realniji kao što smo i očekivali učestvujući u procesu afirmacije crnogorske nezavisnosti.

"Što se brže budu usvajali evropski standardi u svim sferama društva da će samim tim i oni standardi koji su za nas izuzetno značajni, a to je integracija manjina se ostvarivati i biti nam bliži i realniji kao što smo i očekivali učestvujući u procesu afirmacije crnogorske nezavisnosti."


I Vasilj Siništaj iz Albanske koalicije "Perspektiva" navodi da nije riješen status opštine Tuzi, sumnjive privatizacije u krajevima gdje žive Albanci, adekvatna zastupljenost Albanaca u državnim organima:

"Mislim da nema više opravdanja za nepoštovanje Ustavom zagarantovanih prava i za neispunjavanje preuzetih obaveza. Ipak, Crna Gora je preuzela određene obaveze pred međunarodnom zajednicom. Sve ovo su izazovi buduće Vlade koji zahtijevaju brza i adekvatna rješenja."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG