Dostupni linkovi

CG vlasti najavile rješavanje krupnih slučajeva kriminala


Raško Konjević
Raško Konjević
Rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i privrednog kriminala u 2012 godini u Crnoj Gori su lošiji nego u prethodnom periodu priznali su ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije, a niska stopa kriminaliteta u Crnoj Gori je zasnovana na činjenici da nije bilo procesuiranih slučajeva u najtežim oblastima kriminaliteta. Nadležni su obećali da će u narednih mjesec dana doći do procesuiranja nekoliko krupnih slučajeva.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je izrazio nezadovoljstvo manjim brojem otkrivenih i procesuiranih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i privrednog kriminala. Govoreći o radu ministarstva i policije Konjević je saopštio da je generalno u prošloj godin smanjena stopa kkriminaliteta:

"Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala po liniji organizovanog kriminala, privrednog kriminala, na žalost tu rezultati nijesu na nivou 2011. godine. Ti rezultati su lošiji. Mi smo, kao što vidite, vrlo otvoreni da to zapišemo i u našem izvještaju i da to saopštimo vladi. Sada je prilika da o tome informišemo i parlamentarni odbor", naveo je Konjević.

Pojašnjavajući statistički podatak o smanjenoj stopi kriminaliteta, direktor Uprave policije Slavko Stojanović je rekao da bi stopa kriminaliteta bila veća da je bilo više uspjeha u otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije:

"Smanjena je stopa kriminaliteta. Međutim, kada imate u vidu ocjenu oko stanja organizovanog kriminala, koruptivnih krivičnih djela i finansijskih istraga, potpuno je jasno da je tu bilo boljih rezultata rada da bi ta stopa kriminaliteta bila u potpunosti veća", rekao je Stojanović.

Država Crna Gora se nalazi u teškoj situaciji kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i to u trenutku kada država treba da otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24, stav je Pozitivne Crne Gore. Zoran Miljanić, član Odbora za bezbjednost ove partije je zatražio da ministarstvo napravi mapu organzovanog kriminala i konstatovao da ni jedan slučaj korupcije nije procesuiran, odnosno da je petnaest puta manja vrijednost otkrivenih kriminalnih djela u odnosu na ranije godine. Jedan od negativnih rezultata nekažnjavanja kriminalnih grupa je i dvostruko ubistvo u Baru, rekao je Miljanić:

"Apsolutno niti jednog slučaja korupcije na visokom nivou. Što se tiče borbe protiv trgovine drogom, evo imamo podatak da je povećan procenat procesuiranih slučajeva trgovine kokaina sa 336 grama na 400 grama. Vidite da je u zadnje vrijeme počelo učestalo podmetanje bombi ispod automobila, učestalo bacanje eksplozivnih naprava u kuće i dvorišta građana", naglasio je Miljanić.

Mapa organizovanog kriminala

Otkrivanje i procesuiranje najtežih slučajeva biće prioritet u radu policije i Ministarstva u narednom periodu i od svih institucija će biti tražena odgovornost, obećao je ministar Raško Konjević. On je rekao da Ministarstvo već radi na mapi organizovanog kriminala u saradnji sa inostranim agencijama.

Konjević je najavio razrješenje krupnog slučaja koji će u finansijskom smislu nadmašiti sve slučajeve u prošloj godini i da će obuhvatiti korupciju. Pored toga najavljena je istraga vezana za osobe koje se u državnim organima bave kriminalom.

"Nećemo se samo baviti kriminalitetom koji je vazan van segmenata državnih organa nego ćemo se baviti ljudima koji se bave kriminalnim aktivnostima i u državnim organima, pa i u Upravi policije. Nema razloga da krijemo, imamo na žalost u Upravi policije ljude koji svojim aktivnostima ne zaslužuju da budu dio ovoga sistema", priznao je Konjević.

Direktor policije Slavko Stojanović je najavio borbu protiv korupcije i u sopstvenim redovima:

"Policija će da istražuje korupciju i pod naš rendgen će da idu kako državni organi tako i lokalne samouprave, sistem javnih nabavki. Vrlo jako ćemo tretirati korupciju u sopstvenim redovima i po pitanju koruptivnih krivičnih djela ali i bogomi po pitanju onoga što je ministar saopštio a to je da li pojedinci zaslužuju da rade u organima Uprave policije i MUPa a već imaju, da kažem, određene etikete", ustvrdio je Stojanović.

Na odboru za bezbjednost je otvorena priča o hapšenju Nasera Keljmendija na Kosovu, a koji je prethodno dugo boravio u Crnoj Gori, a koji će vjerovatno biti procesuiran za pokušaj ubistva i krijumčarenje narkotika.

O njegovom djelovanjju u Crnoj Gori interesovao se Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije:

"Ja vas moram podsjetiti na činjenicu da je iz Uprave policije tada rečeno, dakle kada je otvorena afera Keljmendi, da je on 10. septembra napustio Crnu Goru i otišao ka Kosovu, odnosno Peći", podsjetio je Lalošević.

Ministar Konjević je kratko saopštio da je na sve zahtjeve iz Bosne i Hercegovine odgovoreno.
XS
SM
MD
LG