Dostupni linkovi

CG gafovi 2015: U dilu sa svecima, pozivi na obračun, ekonomija japanska


Protest u Podgorici

Javni govor u Crnoj Gori je u 2015 godini bio pun verbalnih ispada, prijetnji, rasprava na granici kulturnog, a slušali smo i pozive na megdan. Poslušajte između ostalog, šta je brinulo predsjednika Filipa Vujanovića, kome je sve Branko Radulović prijetio, kakve savjete prihvatao Srđan Milić, kako su pojedini građani reagovali na zemljotres i kako se narodski kaže za podnošenje žrtve u korist naroda.

Potpredsjednik Skupštine i član predsjedništva Demokratskog fronta Branko Radulović je imao zapažene javne nastupe, kako u parlamentu tako i van njega. Dok je bio u parlamentu Radulović je bio oštar u kvalifikacijama. Slušamo raspravu sa Azrom Jasavić.

Kada je izašao iz parlamenta uslijedili su Radulovićevi pozivi na megdan.

Osim megdana, Radulović je najavljivao i mogućnost fizičkog obračuna.

Pokazalo se da Srđan Milić prihvata ad hoc političke savjete novinara. Snimak neformalnog razgovora sa novinarkom TV Crne Gore pred intervju na nepoznat način je izašao u javnost.

Predsjednik Filip Vujanović se zabrinuo kako će reagovati Džozef Bajden na nasilje u Podgorici tokom demonstracija opozicije. A posebno kako će taj događaj opravdati pred Bajdenom.

Na istim demonstracijama najčešće se skandiralo 'Milo lopove'. Premijer Đukanović je pojasnio stranim novinarima da su demonstranti odlučili da ovo uzvikuju isključivo iz razloga pjevačkog ritma.

Pljevlja su se mjesecima gušila u koncentraciji PM čestica, ali ti podaci jedno vrijeme nisu objavljivani na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Direktor Agencije Ervin Spahić je ovako objasnio zašto nema podataka o zagađenju na internetu.

Kada je mitropolit srpske crkve Amfilohije obnovio svoje kletve, pozivao se na svetitelje s kojima je, kako je rekao, prethodno razgovarao i koji su ga, tvrdi, poslali na protest opozicije.

Pravi vjernici nisu sumnjali da je Amfilohije razgovarao direktno sa svetiteljima i prenosio njihove poruke. Tako i poslanik Strahinja Bulajić.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je šokirao kompletan sastav parlamenta i javnost kada je želio da uputi primjedbu onima koji nisu spremni da podnesu žrtvu za dobro države i naroda.

Pozitivno u ovome je, što je Popović uputio izvinjenje i kaznio sebe novčano zbog izrečenog. Koalicioni partneri na vlasti su raspravljali o tome da li je DPS imao udjela u rascjepu SDP-a. U polemici sa Ljuiđem Škreljom, Džavid Šabović je tvrdio da je DPS bio prisutan i na samom Kongresu SDP-a.

Poslanik Milorad Vuletić je ovako prepričavao, kako se osjeća kada ga prijatelji pitaju o njegovoj imovini o kojoj su pročitali u medijima.

Nema ekonomske krize u Crnoj Gori, stav je Vlade Crne Gore. Možda je zato rasprava o budžetu u parlamentu bila kraća nego obično. Dritan Abazović očekuje da, zbog snage crnogorske ekonomije, nema potrebe ni raspravljati o državnom novcu.

Za kraj napominjemo da su, pored ličnosti iz političkog života, građani imali svoje trenutke koji su privlačili pažnju javnosti. Tako je nakon zemljotresa koji je uzdrmao Podgoricu, jedan građanin ovako opisao taj trenutak.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG