Dostupni linkovi

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da je gotovo izvjesno da će Crna Gora do kraja godine otvoriti pregovore u poglavljima 23 i 24, zahvaljujući između ostalog i dobrim rezultatima u borbi protiv korupcije. Sa ocjenom koju je Marković izrekao na konferenciji o efektima dosadašnje borbe protiv korupcije ne slažu se u opoziciji u kojoj tvrde da u vlasti nema istinske volje i spremnosti da se bore protiv te pojave. Iz Centra za monitoring upozoravaju da kada Crna Gora otvori pomenuta poglavlja može slobodno da zaboravi na štrikiranje zakona već će morati na djelu da dokaže da se bori protiv korupcije, naročito na visokom nivou.

U iščekivanju domaće i strane javnosti da Crna Gora konačno ubilježi i prvu osuđujuću presudu za korupciju na visokom niovu, u Vladi vlada optimizam i zadovoljstvo zbog svega pozitivnog što su, kako tvrdi potpredsjednik Duško Marković, u minulom periodu uradili na planu borbe protiv korupcije.

Govoreći o ostvarenom od donošenja Akcionog plana za borbu protiv korupcije, Marković je ukazao da su donešeni brojni zakoni u toj oblasti, usvojene su ustavne reforme u dijelu pravosuđa a očekuje se i osnivanje posegne Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema Markoviću ti rezultati su vredovani i u Briselu iz koga su stigle dobre vijesti za pregovarački proces EU sa Crnom Gorom o članstvu.

“Danas mogu saopštiti da je litvansko predsjedništvo već uputilo poziv da se dostave pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24. To pokazuje das u naša očekivanja da ćemo do kraja godine otvoriti ova poglavlja veoma realistična.”

U borbi protiv korupcije urađeno je dosta kada je riječ o usvajanju novih zakona i propisa ali škripi u njihovoj primjeni, podsjećaju u NVO sektoru.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović iz CEMI-ja poručuje da nadležni moraju da budu spremni za novu, mnogo zahtjevniju fazu pregovora.

“Izlazimo iz perioda gdje je za naš napredak na polju EU integracija bilo dovoljno raditi na reformi institucionalnog i pravnog okvira. Od Crne Gore se sada očekuje da pruži konkretne dokaze da ima kapaciteta da istraži i procesuira slučajeve korupcije na vioksom nivou. Vjerujem da će proces pregovora u ključnim poglavljima čiji se početak uskoro očekuje podstaknuti državne organe na snažniji angažman tako da u narednom godišnjem izvještaju CEMI-ja možemo izvijestiti o napretku i o slučajevima porcesuranja korupcije, naročito političke korupcije.”

Kada se govori o političkoj korupciji dva najilustrativnija primjera, reklo bi se, institucionalne nemoći države da se izbori za korupcijom su parlamentarne istrage u slučajevima Telekom i Snimak. U oba slučaja koji su ukazivali na političku korupciju na samom vrhu usvojeni su tehnički izvještaji u kojima je javnost ostala uskraćena za precizan odgovor na pitanje da li su predstavnici vlasti i njihovi najbliži saradnici bili korumpirani.

Kada istražni i pravosudni organi ne rade svoj posao, teško da parlament omeđen još uvijek nedovoljnim ovlašćenjima u kontroli izvršne vlasti javnosti može da ponudi nešto više od tehničkog izvještaja .

Ključan je nedostatak političke volje u vlasti da se bori protiv korupcije, poručuje poslanik Predrag Bulatović:

“Kako je i ekspert Vlado Kos u jednom intervjuu pitao – da li je donešena odluka u Crnoj Gori o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. On kaže da Crna Gora još nije donijela tu odluku, sa čim sam ja saglasan nakon čega dolazimo do pitanja da li je do kraja izražena politička volja da oni koji to najefikasnije to mogu da rade to i realizovati, a to se odnosi na Vladu Crne Gore.”

Predstavnik Državne revizorske institucije Branislav Radulović kaže da je politička korupcija samo jedna kap u moru korupcije koje, kako kaže najviše ima tamo gdje ima najviše para:

“Najviše para ima u državnom budžetu u jedinici lokalne samouprave , privrednim društvima i tako dalje i sve je to predmet vrhovne državne revizije. Kada saberete sav novac koji se potroši u izbornim kampanjama i redovnim aktivnostima političkih partija ali u našem slučaju to je jedna manja ili srednja potrošačka jedinica. Tako da su za nas mnogo važnije teme korupcija kada je u pitanju imovina, budžet fondovi, garancije a osobito sistem javnih nabavki.”

Ni u Crnoj Gori ni bilo gdje drugo u Evropi nije velika filozofija kako se treba boriti protiv korupcije, kaže Radulović navodeći da je presudno da istražne i pravosudne institucije zaista rade svoj posao:

“Ima jedna lijepa kineska poslovica koja kaže – nije važno da li je mačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe. Dok se mi iscrpljujemo kao društvo u institucionalnim i implementacionim modelima miševa i dalje ima i dalje šetaju. Pitanje je da li mačke rade svoj posao.”
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG