Dostupni linkovi

Podrška Češke i Slovačke evropskoj Hrvatskoj i Srbiji


Predsjednici Vaclav Klaus, Ivo Josipović, Ivan Gašparovic i Boris Tadić, Prag, 18. veljače 2012.
Vaclav Klaus, predsjednik Češke, ugostio je trojicu kolega, slovačkog susjeda Ivana Gašparoviča, te lidere Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ivu Josipovića, u dvorcu Lani pokraj Praga. Sastanak je iniciran još prije dvije godine u New Yorku.

Klaus, poznat kao jedan od najžešćih euroskeptika, za dvodnevni susret predvidio je razgovor o EU, odnosno, o načinu na koji bi Češka, ali i Slovačka, mogle pomoći Hrvatskoj i Srbiji na putu prema evropskim integracijama. Osobno je više puta davao podršku Beogradu i Zagrebu kako bi se što brže priključili Uniji.

Češka nije u eurozoni i Klaus ponavlja da bi uvođenje eura dodatno pogoršalo
"Uvijek smo isticali da smo za stabilnost balkanske regije i da je važno da sve države postane punopravne članice zajednice evropskih naroda", rekao je češki predsjednik Vaclav Klaus.
domaću ekonomiju, pa je stoga bio protiv uvođenja fiskalne unije, za što su se na posljednjem samitu zalagali Francuska i Njemačka. Slovačka je članica eurozone.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, Klaus je istaknuo da je zadovoljan što mu je uspjelo okupiti predsjednike, te je kazao da EU mora omogućiti svakoj zemlji koja želi ući u EU, da joj se to omogući.

"Uvijek smo isticali da smo za stabilnost balkanske regije i da je važno da sve države postane punopravne članice zajednice evropskih naroda", rekao je Klaus.

Ivan Gašparović je na izravno pitanje novinarke Tanjuga o odnosu Srbije i Kosova, rekao da Priština ne može uvjetovati da li će Srbija dobiti status kandidata, dok je Tadić ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Priznanje Kosova nije uvjet

Josipović je istaknuo da je Hrvatska priznala Kosovo i da EU ne postavlja Beogradu kao uvjet priznanje Prištine.

Predsjednici Vaclav Klaus, Ivo Josipović, Ivan Gašparović i Boris Tadić, Prag. 18. veljače 2012
Predsjednici Vaclav Klaus, Ivo Josipović, Ivan Gašparović i Boris Tadić, Prag. 18. veljače 2012
On je upozorio da Hrvatska i Srbija imaju još uvijek neriješene probleme, jedno od njih je sudbina nestalih, ali je izrazio spremnost da Zagreb pomogne Beogradu na putu evropskih integracija, ističući da će se u Uniji mnogi problemi efikasnije rješavati.

Predsjednik Srbije kazao je da je dogovoren i novi sastanak.

“Nadam se da će Srbija 1. marta dobiti status kandidata, to je u interesu naših građana. Srbija članstvom dobija, biće koristi, ali i obaveza”, rekao je Tadić.

Srbija u ovom trenu, dok je neizvjesna sudbina eura, nije za eurozonu, ali odlučno je za članstvo u EU, istaknuo je Tadić.

“Mislim da o sudbini evra Srbiju niko neće pitati, ali ni Hrvatsku”, dodao je Tadić.

Hrvatska bi 1. jula 2013. trebala postati punopravna članica Unije, a Srbija očekuje da na predstojećem evropskom samitu dobije status kandidata.

Trojica predsjednika i večer sa subote na nedjelju će provesti u rezidenciji Lani, dok će se Boris Tadić vratiti kući.
XS
SM
MD
LG