Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev mitropolije SPC za promjenu vlasništva nad Cetinjskim manastirom


Cetinjski manstric, 3. septembar 2020.
Cetinjski manstric, 3. septembar 2020.

Uprava za katastar i državnu imovinu Cetinja odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori za brisanje Opštine Cetinje iz evidencije o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenju, u koje je agencija MINA imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno Mitropolija.

Cetinjskim manastirom, koji je kulturno-istorijsko dobro Crne Gore najvišeg značaja, upravlja Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, koja godinama vodi spor sa Opštinom Cetinje o vlasništvu nad tim religijskim objektom.

U obrazloženju cetinjskog katastra se navodi da je utvrđeno “da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima”.

Vlada Crne Gore je 13. septembra naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Prijestonice, kao vlasnika upiše državu.

Vlada je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Uprava za katastar i državnu imovinu već je postupila po zahtjevu Vlade i upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi Cetinjski manastir.

Vjerske obrede u Cetinjskom manastiru obavlja isključivo Mitropolija SPC u Crnoj Gori, a pravo svojine nad Cetinjskim manastirom do sada je imala Opština Cetinje.

Cetinjski manastir je izgradio u drugoj polovini 15. vijeka tadašnji crnogorski vladar Ivan Crnojević. Tokom narednih nekoliko vjekova Cetinjski manastir je bio sjedište svih crnogorskih vladara.

Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom je upisano na Opštinu Cetinje 2005. godine.

SPC je to sporila smatrajući da je vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upisano neustavno i podnijela zahtjev da se taj upis prava svojine briše.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske SPC advokat Dalibor Kavarić je saopštio za portal mitropolije SPC da postoje materijalni dokazi da Cetinjski manastir pripada isključivo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a ne Prijestonici Cetinje.

XS
SM
MD
LG