Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cetinje - predizborna apatija i kod glasača i kod političara


Foto: Savo Prelević
Manje od sedam dana je ostalo do održavanja izbora za lokalni parlament na Cetinju. Uprkos tome, intenzitet kampanje je veoma nizak i očigledan je izostanak promotivnih skupova ili drugih vidova kamanje uobičajene za finiš izbora.

Objašnjavajući zbog čega je tako, gotovo svi učesnici na cetinjskim lokalnim izborima koji se održavaju za sedam dana se slažu, da su se svi opredijelili za blagu kampanju, odnosno, kako kažu, direktni kontakt s građanima i bez masovnih okupljanja.

Jedan od razloga za sprovođenje takve kampanje je i nedostatak novca o čemu govori predsjednik Liberalne partije Andrija Popović koji kaže da je koalicija koju predvodi u mnogo lošijoj situaciji u odnosu na konkurenciju.

"Tu smo naročito mi hendikepirani u odnosu na ove ostale parlamentarne partije, tako da smo mi dobili 320 eura za kampanju i nemoguće je sa tim bilo šta uraditi. Ovo što smo mogli da uradimo je stvarno urađeno, a što se tiče ovih parlamentarnih partija, naročito DPS - SDP koje raspolažu sa neograničenim sredstvima njima je u interesu da sve to bude tiho jer je pretpostavka, a mislim da će se to i potvrditi, da će svi njihovi birači koji su već i popisani izaći u neđelju, 7. februara, a njma je u interesu da ovih nezavisnih birača, nezavisnih glasača izađe što manje", objašnjava Popović.

U Demokratskoj partiji socijalista nedostatak šire i intenzivnije izborne kampanje objašnjavaju sprovođenjem strategije direktnog kontakta s građanima koja je, prema riječima portparola Rajka Kovačevića, danas daleko primjerenija.

"Uostalom, to govori i o demokratskom sazrijevanju crnogorske političke scene i demokrratskom sazrijevanju biračke javnosti jer razgovori o konkretnim životnim stvarima i o problemima građana kao i iznošenje projekcija za njihovo rješavanje od strane političkih partija svakako nijesu nešto što se čini na masovnim okupljanjima i političkim parolama", kaže Kovačević.

POZNAT POBEDNIK?

I Socijalistička narodna partija se opredijelila za kampanju niskog intenziteta, odnosno za razgovor sa građanima o problemima Cetinja i neostvarenim obećanjima vlasti. Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović za naš radio kaže da će takva strategija privući i pristalice drugih opozicionih stranaka, kao i Liberale koji ne učestvuju na izborima.

"Za svako biračko mjesto na Cetinju SNP ima izborne štabove koji prave komunikaciju sa našim članovima, sa našim simpatizerima i sa onim slobodnim dostojanstvenim građanima koji su suštinski opozicionari. Vjerujem da će i stari izvorni Liberali Crne Gore ovoga puta, iako, na žalost, nemaju svoju izbornu listu, dobar dio njih izaći na izbore i na neki način vratiti dug Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore, dug u onom smislu kada smo mi svojevremeno podržali njihovog kandidata za gradonačelnika Cetinja gospodina Sašu Aleksića. Vjerujem da se svako dobro pamti", smatra Simonović.

Kao nikada ranije Cetinje je ovoga puta nezainteresovano za izbore, potvrđuje za naš radio nekadašnji novinar i dobar poznavalac prilika i ambijenta na Cetinju Krsto Mijanović. Razlozi su višestruki. Pobjednik se već unaprijed zna, vlada nazaposlenost i opšta apatija u tom gradu, kaže Mijanović, ocjenjujući logičnim što su građani uglavnom nezainteresovani za izbore.

"Jedna opšta apatija i opšta rezignacija zaista ukazuju na jedan sumorni put Cetinja koji je ne smo prevalio nego koji je izgleda još dalje pred njim. Cetinju kojem obećavaju ove godine, vjerovatno u istu svrhu predizborne kampanje, da će ogromne investicije, bar u domenu kulture, leći na Cetinje, a mi jedva preživljavamo ovdje, to moraju svi znati. Bilo bi veće čudo da je narod zainteresovan za izbore nego što se ovako odnosi kako se odnosi",
kaže Mijanović.

O nedostatku pomotivnih skupova i šire kampanje pokušali smo da dobijemo i obrazloženje iz Socijaldemokratske partije koja nastupa samostalno. Cetinjske izbore, naime, bojkotuju Pokret za promjene i Nova srpska demokratija.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG