Dostupni linkovi

Kamenovan autobus na Cetinju, policija obavila uviđaj


Do incidenta je došlo kada su autobusi odvozili grupu mladih i djece poslije posjete Cetinjskom manastiru (na slici), 1. septembar 2021.

Uprava crnogorske policije je saopštila da je obavljen uviđaj po prijavi vozača autobusa u kojoj je navedeno da su mu nepoznata lica kamenicama razbila vjetrobransko staklo, 25. aprila na Cetinju.

Do incidenta je došlo kada su autobusi odvozili grupu mladih i djece poslije posjete Cetinjskom manastiru.

"Tužilac se izjasnio da se radi o krivičnom djelu za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi", navedeno je u saopštenju Uprave policije dostavljenom Televiziji "Vijesti". Policija nije saopštila više detalja o samom incidentu.

Djeca i omladinci iz Nikšića, došli su sa dva autobusa na Cetinje predvođeni sveštenikom eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve Vasilijem Brborićem. U Vladičinoj bašti, ispred Cetinjskog manastira, su uz pjesmu "Veseli se srpski rode" zaigrali kolo.

Prema video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, reagovao je dio građana Cetinja, koji se zatekao na tom mjestu, smatrajući to nacionalističkom provokacijom. Rasprava je okončana bez incidenata. Prilikom odlaska sa Cetinja, jedan autobus je prema tvrdnjama vozača pogođen kamenom koji je razbio vjetrobransko staklo.

Povodom ovih događaja nije se oglašavala Mitropolija crnogorsko primorska SPC, ali su predsjednici opština Nikšić i Cetinje Marko Kovačević i Nikola Đurašković razmijenili teške optužbe.

Pozivajući nadležne organe da utvrde ko je kamenovao autobus sa djecom, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da ne može da vjeruje "da je taj prostor (Cetinje) toliko fašiziran i kontaminiran da brani pravo na samo postojanje i prisustvo drugom i drugačijem".

Na to je odgovorio predsjednik Opštine Cetinje Nikola Đurašković pozivajući Kovačevića da "ne koristi djecu za svoje nacionalističke ciljeve".

"Pogotovo da ne radite to time što ćete se pridružiti onima koji su mališane grubo zloupotrijebili na Vaskrs ispred Cetinjskog Manastira, provocirajući Cetinje i Cetinjane. Svi ljudi dobre volje su više nego dobrodošli na Cetinje", naveo je Đurašković.

Reagovao je i Centar za demokratsku tranziciju koji je osudio događaj na Cetinju, sa jedne strane zloupotrebu djece i sa druge strane ugrožavanje djece.

"Od akcija koje su usmjerene na izazivanje tenzija, gore su samo reakcije nasiljem ili pravdanje nasilja. Od klero-nacionalističkih sijela i zloupotrebe djece samo je gore ugrožavanje te djece”, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Iz CDT-a su pozvali Upravu policije i Tužilaštvo da objave detalje sa Cetinja i pokrenu odgovarajuće postupke.

Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca.

Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

XS
SM
MD
LG