Dostupni linkovi

Krimski test češkog hotelijera


"Imam utisak da mnogi nisu dobro naučili istoriju i pomogao sam im da obnove svoje znanje", kaže češki hotelijer Tomaš Krčmar.
"Imam utisak da mnogi nisu dobro naučili istoriju i pomogao sam im da obnove svoje znanje", kaže češki hotelijer Tomaš Krčmar.

Uprkos pretnjama smrću Tomaš Krčmar kaže da ne žali zbog odluke da sobe u svom hotelu u Moravskoj ne izdaje Rusima osim ako ne priznaju da Krim pripada Ukrajini, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

"Reagovao sam emotivno na aneksiju Krima", rekao je za RSE povodom ruske tajne invazije i zauzimanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva 2014. "Kada sam doneo odluku (zabrane Rusima koji ne osporavaju aneksiju), svakako nisam očekivao da će se dići takva buka... i nikada ni u najgorim noćnim morama nisam mislio da će trajati pet godina".

"Ali mi je drago da se to desilo", rekao je Krčmar.

Nekoliko nedelja pošto je informaciju o zabrani Rusima stavio na vrata svog hotela s četiri zvezdice Brioni butik hotel (Brioni Boutique Hotel) u gradu Ostrava na istoku Češke 2014, češka tržišna inspekcija ga je kaznila s 50.000 kruna (oko 1.950 evra) zbog kršenja antidiskriminatornih zakona.

On se žalio na presudu što je usvojio regionalni sud, poništivši kaznu.

Krčmarova prvobitna informacija na glavnom ulazu u hotel o zabrani Rusima.
Krčmarova prvobitna informacija na glavnom ulazu u hotel o zabrani Rusima.

Onda je češki Vrhovni upravni sud poništio tu odluku i vratio slučaj regionalnom sudu u Ostravi. Početkom 2018. taj sud je doneo presudu protiv Krčmara, ali je smanjio kaznu na 5.000 kruna.

To nije zadovoljilo Krčmara.

"Ne prihvatam da budem kažnjen, čak i ako moram da platim jednu krunu", rekao je on za češki portal iDnes.cz.

Češki Ustavni sud je sada zaključio da bi odbijanje gostiju na osnovu etniciteta ili religije bilo kršenje zakona o diskriminaciji, ali da odbijanje na osnovu državljanstva to nije. U presudi od 30. aprila se primećuje da čak i češka vlada diskriminiše na osnovu državljanstva, kao kada, na primer, odlučuje čiji državljani mogu ući u zemlju bez viza.

Visoki sud je takođe naveo da su prvobitna presuda i kazna "uticali na (Krčmarovu) slobodu političkog izražavanja".

Krčmar se konačno oseća slobodnim.

Brioni butik hotel u češkom gradu Ostravi
Brioni butik hotel u češkom gradu Ostravi

"Smatram to uspehom - da je istina na našoj strani", rekao je on za RSE.

On je, međutim, rekao da je poslednja presuda donela nalet "negativnih reakcija" koje uključuju ozbiljne lične pretnje.

"Neke od pisanih reakcija adresiranih na naš hotel poslednjih dana morali smo da damo policiji", rekao je on. "Otišli su predaleko. Dobio sam pretnje smrću. To su bili Česi, a ne Rusi".

Krčmar - čiji je jedan od predaka Ukrajinac - povezao je sovjetsku invaziju Čehoslovačke 1968. i rusko zauzimanje Krima 2014.

"Paralela je da ne treba stalno padati u istu zamku", rekao je Krčmar. "(Ruski) predsednik (Vladimir) Putin nije izmislio ništa nova (u aneksiji Krima). Imam utisak da mnogi nisu dobro naučili istoriju i pomogao sam im da obnove svoje znanje".

Ujedinjene nacije su nekoliko dana posle aneksije velikom većinom glasova usvojile neobavezujuću rezoluciju kojom se potvrđuje "teritorijalni integritet Ukrajine" a referendum koji su organizovale ruske okupacione snage proglašava nevažećim.

Krčmar je promenio svoju strategiju nekoliko nedelja posle prvobitne zabrane, posle čega je dozvolio ruske goste ako potpišu tekst u kojem se tvrdi da Krim pripada Ukrajini.

Krčmar je procenio da je oko 10 odsto njegovih ruskih gostiju prigovorilo zahtevu i odbilo da ostane u njegovom hotelu.

Hotelijer pa politički aktivista nije zadovoljan, kako smatra, manjkom delovanja Zapada na postupke Moskve - od kojih je poslednja odluka Putina da ponudi pasoše Ukrajincima.

"Sve je jasno ovde - on nastavlja sa svojom porukom", rekao je Krčmar. "Reakcija susednih država i sankcije Evropske unije i drugih zemalja, naravno, imaju nekog efekta. Ali generalno, sve se kreće u pogrešnom smeru. Imperijalna politika Rusije nije se promenila".

XS
SM
MD
LG