Dostupni linkovi

Klaus nagovestio da će potpisati Lisabonski sporazum


Vaclav Klaus
Vaclav Klaus
Češki predsednik Vaclav Klaus prvi put je priznao za današnje "Lidove novini" da je Lisabonski sporazum već tako daleko da ne može više da ga spreči da stupi na snagu i kategorično je porekao da želi da oteže da taj sporazum potpiše do britanskih parlamentarnih izbora.

"Voz sa Lisabonskim sporazumom se već zahuktao tako brzo i već je tako daleko da izgleda neće biti moguće da se zaustavi niti vrati, iako to mi mnogi u Evropi želimo", kazao je Klaus u intervjuu tom češkom listu.

"Ni eventualno stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma neće biti kraj istorije. Spor oko sloboda i demokratije u Evropi sigurno će se nastaviti. Mora, jer ako ne bi bilo bi to za nas veoma loše", izjavio je Klaus u prvom opširnijem intervjuu u kome objašnjava svoj najnovije zahteve Briselu.

Otezanjem da potpiše sporazum, iako su ga još proletos usvojila oba doma češkog parlamenta, Klaus jedini još blokira reformu evropskih institucija, neophodnu i za dalja proširenja na Zapadni Balkan.

U intervju je takodje prvi put razjasnio da neće prihvatiti poziv lidera britanskih konzervativaca Dejvida Kamerona i nadu grupe čeških senatora da oteže sa potpisivanjem do eventualne pobede konzervativaca u Velikoj Britaniji, kako bi oni raspisali referendum o Lisabonskom sporazumu i tu ga minirali.

"Ja ne mogu da čekam na britanske izbore i neću", kazao je Klaus a demantovao je i nedavne izjave svog sekretara Ladislava Jakla da se Klaus nikako neće pomirit samo sa političkim garancijama kakve je dobila pred svoj ponovljeni referendum od EU Irska.

Češki predsednik je odbio optužbe da blokiranjem Lisabonskog sporazuma samo ubire političke poene populističkim raspirivanjem straha Čeha da će morati da plaćaju odštetu ili vraćaju imovinu sudetskim Nemcima deportovanim nakon Drugog svetskog rata.

"Razni eksperti i institucije mogu da imaju različite stavove u teoriji, ali pravi odgovor će dati tek konkretna praksa sudova (u Evropi) protiv koje nećemo moći da se branimo kada jednom Lisabonski sporazum sve sa Poveljom stupi na snagu", kazao je Klaus.
XS
SM
MD
LG