Dostupni linkovi

Češka vlada ne traži produžetak vanredne situacije zbog pandemije


Novi ministar zdravlja Vlastimil Valek objasnio je da nova vlada nije poslušala preporuku prethodne vlade da produži vanrednu situaciju, zato što epidemiološka situacija u Češkoj pokazuje znake poboljšanja.
Novi ministar zdravlja Vlastimil Valek objasnio je da nova vlada nije poslušala preporuku prethodne vlade da produži vanrednu situaciju, zato što epidemiološka situacija u Češkoj pokazuje znake poboljšanja.

Nova vlada Češke odlučila je na svojoj prvoj sednici da ne traži od parlamenta produženje vanredne situacije u državi zbog pandemije. Neke od pooštrenih sanitarnih mera i vanredna situacija prestaće da da važe od 26. decembra.

"Odlučili smo da ne tražimo od Poslaničkog doma da produži vanrednu situaciju. Pratimo situaciju i u inostranstvu, uključujući tu i mutaciju omikron. Spremni smo da radimo brzo ako bude potreba", kazao je na konferenciji za novinare premijer Petar Fijala, nakon prve sednice vlade.

Novi ministar zdravlja Vlastimil Valek objasnio je da nova vlada nije poslušala preporuku prethodne vlade bivšeg premijera Andreja Babiša da produži vanrednu situaciju, zato što epidemiološka situacija u Češkoj pokazuje znake poboljšanja. Naveo je da to ne znači da nova vlada nije oprezna.

"Spremni smo da momentalno usvojimo adekvatne mere ukoliko bi se situacija razvijala nepovoljno", kazao je Valek. Vanredna situacija je za stepen niža mera od vanrednog stanja.

Nakon novembarskih apsolutnih rekorda u pandemiji, kada je u jednom danu otkriveno skoro 23.000 novozaraženih, ovaj talas pandemije polako jenjava i u četvrtak je na testovima otkriveno 9.488 novozaraženih korona virusom.

Iako su bolnice u nekim regionima u novembru ponovo počele da odlažu operacije i terapije koje nisu hitne, one nisu bile preopterećene kao početkom godine i u proleće. Tada je u njima ležalo i po 9.000 COVID-19 pacijenata, od toga oko 2.000 na respiratorima.

Iako nije zadovoljna tempom vakcinacije, nova vlada sprema se da ukine i obavezu vakcinisanja. Uredbom je prethodna vlada obavezala na vakcinaciju starije od 60 godina i pripadnike određenih profesija, lekare i medicinsko osoblje, vojnike, policajce, vatrogasce. Mera je bila planirana da stupi na snagu 1. marta.

Ministar Valek podržaće komore i strukovne organizacije ako narede svojim članovima da se vakcinišu, ali kada su stariji gradjani u pitanju samo će ih nagovarati da se vakcinišu, bez prinude.

Trenutno je u Češkoj, zahvaljujući vakcinaciji preko 61 odsto stanovnika, hospitalizovan 5.431 COVID-19 pacijent, a na intenzivnoj nezi ili respiratorima je 885 pacijenata. U Češkoj sa oko 10,7 miliona stanovnika, preminulo je ukupno 35.046 obolelih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG