Dostupni linkovi

Češka i Slovačka: Nevakcinisani koji nisu imali koronu ne smiju u ugostiteljske objekte


Detalj iz jedne od bašti praških ugostiteljskih objekata nakon prethodnog locdowna 2020. godine
Detalj iz jedne od bašti praških ugostiteljskih objekata nakon prethodnog locdowna 2020. godine

Osobe koje nisu vakcinisane protiv korona virusa, a nemaju dokaz da su nedavno preboljele COVID-19, od ponedjeljka neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj, nakon što su te zemlje zabilježile porast broja zaraženih i hospitalizovanih.

Obje zemlje usvojile su te mjere prošle sedmice, a susjedna Austrija uvela je u ponedjeljak (22. novembra) lockdown za sve stanovnike.

Češka je vlada poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odjelima za intenzivnu njegu. Kasnije u ponedjeljak vlada će raspravljati o mogućem uvođenju izvanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama.

Interaktivna infografika:

Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su vakcinisane ili imaju dokaz da su preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci moći će posjetiti restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica.

Ljekarska komora zalaže se za još restriktivnije mjere, odnosno za lockdown, prenosi Hina.

U Češkoj bi ubrzo trebalo doći do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u oktobru. Babiš je poručio da Češka neće uvesti lockdown, dok su predstavnici pobjedničke koalicije takođe govorili protiv lockdowna i zatvaranja škola.

Gubi li Evropa bitku protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:39 0:00

Demonstracije protiv novih mjera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije u ponedjeljak.

U velikim dijelovima Slovačke po odluci vlade restorani smiju posluživati hranu samo na terasama, a nevakcinisani ne mogu u restorane.

Vlade restrikcijama žele povećati broj vakcinisanih. Oko 60 posto Čeha primilo je barem jednu dozu vakcine, dok je 46.8 posto Slovaka vakcinisano protiv COVID-19.

Među zemljama Evropske unije, manje vakcinisanih nego u Slovačkoj je još samo u Rumuniji i Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG