Dostupni linkovi

Pavel pobijedio na predsjedničkim izborima u Češkoj


Predsjednički kandidat Petr Pavel sa suprugom Evom Pavlovom napušta glasačko mjesto, 27. januar 2023.
Predsjednički kandidat Petr Pavel sa suprugom Evom Pavlovom napušta glasačko mjesto, 27. januar 2023.

General u penziji Petr Pavel pobijedio je u subotu na predsjedničkim izborima u Češkoj nakon kampanje koja je imala snažnu podršku NATO-u i Evropskoj uniji i podršku za pomoć Ukrajini.

"Pobijedile su vrijednosti kao što su istina, dostojanstvo, poštovanje i poniznost", rekao je Pavel pristalicama i novinarima. "Uvjeren sam da te vrijednosti dijeli velika većina nas, vrijedi da pokušamo da ih učinimo dijelom naših života i vratimo ih u Praški dvorac i našu politiku."

Poslije prebrojanih glasova sa 99 odsto birališta, general Pavel osvojio je 58,12 odsto glasova dok je protivkandidat, bivši populistički premijer, sada lider opozicije, Andrej Babiš (68) osvojio 41,87 odsto glasova.

Izlaznost je dostigla skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Glasanje je završeno oko 14 sati.

Prognoziran je historijski rekordni odziv jer je već prvog dana glasanja izašla polovina registrovanih birača. Oni su birali između nekadašnjeg načelnika Generalštaba, a zatim šefa Vojnog komiteta NATO, generala u penziji Petra Pavela i petog najbogatijeg Čeha i bivšeg premijera Andreja Babiša.

Njih dvojica su prošli u drugi krug glasanja jer niko od osam početnih kandidata nije dobio apsolutnu većinu u prvom krugu koji je održan prije dvije sedmice, 13. januara.

Pavel je proevropski nezavisni kandidat, kojem je Vaclav Havel uzor, i ima podršku vlade desnog centra. Babiš je poduzetnik i bivši premijer, sada lider opozicije, prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana ali nije proruski orijentisan. Porijeklom je Slovak. Babiš takođe ima podršku odlazećeg predsjednika Miloša Zemana.

Predsjednički kandidat i bivši premijer Andrej Babiš glasa na izborima, 27. januar
Predsjednički kandidat i bivši premijer Andrej Babiš glasa na izborima, 27. januar

Rekordni odziv birača, kada je u prvom krugu izbora izlaznost dostigla 68,26 odsto, što je treća najveća izlaznost na bilo koje izbore u historiji Češke, izazvala je oštra predizborna kampanja koju je premijer Petr Fijala noć pred drugi krug nazvao "odvratnom".

Pavel je u petak nakon glasanja rekao da je njegov moto pristojnost i saradnja.

"(Bio bih) predsjednik koji će obnašati dužnost dostojanstveno", rekao je Pavel.

Češki predsjednici nemaju mnogo svakodnevnih dužnosti, ali biraju premijere i čelnike centralnih banaka, imaju pravo glasa u vanjskoj politici.

I general Pavel i bivši premijer Babiš obećali su da neće slijediti primjer bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i da će prihvatiti ako budu poraženi na izborima i da će pozvati svoje pristalice da poštuju novog predsednika jer je i njihov.

Prema predizbornim anketama i modelima, favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima je Pavel sa mogućih 53 do 58 posto glasova podrške.

Izvor: Beta, Reuters
XS
SM
MD
LG