Dostupni linkovi

Politička previranja u Češkoj zbog ukidanja ovlasti predsjednika Zemana


Češki predsjednik Miloš Zeman na konferenciji za novinare 03. oktobra 2019.
Češki predsjednik Miloš Zeman na konferenciji za novinare 03. oktobra 2019.

Premijer Češke Andrej Babiš pozvao je šefa kabineta predsjednika da odmah podnese ostavku zbog navodnih neprimjerenosti u vršenju njegovih dužnosti dok je predsjednik te zemlje Miloš Zeman u bolnici.

Policija istražuje navode o "krivičnim djelima protiv republike".

Predsjednik Zeman trenutno je na intenzivnoj njezi u bolnici.

Primljen je dan nakon izbora na kojima je opozicija desnog centra okončala šanse Andreja Babiša da ostane na vlasti.

Sada je češka politika u izvjesnom zastoju nakon otkrića predsjednika Senata Miloša Vystrcila.

Naime, više od sedmicu dana, kancelarija predsjednika insistirala je na tome da, za sada nepoznata bolest ne sprječava Zemana da ispunjava svoje ustavne obaveze.

Međutim, šef senata kaže da je od direktora praške Centralne vojne bolnice dobio službenu potvrdu da je predsjednik "nesposoban da ispuni bilo kakvu radnu obavezu”, dakle da nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti.

Uloga predsjednika u Češkoj uglavnom je protokolarna, ali ta uloga je postala izuzetno važna nakon nedavnih izbora, jer predsjednik daje mandat nekome da sastavi novu vladu.

On takođe prihvata ostavku odlazećih premijera i saziva parlament.

Zbog toga nesposobnost gospodina Zemana da obavlja dužnosti dovodi u pitanje neometan prenos vlasti.

Pod lupom je sada sastanak od 14. oktobra, kada je stariji pomoćnik predsjednika Zemana, Vratislav Mynar, otpratio predsjedavajućeg donjeg doma Radeka Vondraceka da vidi Zemana u jedinici intenzivne njege.

Kratku posjetu Vondraceka nije odobrio direktor bolnice, koji je takođe lični Zemanov ljekar. Ali, on se pojavio s pismom sa predsjednikovim potpisom o ponovnom sazivanju parlamenta 8. novembra.

Šef senata kaže da je bolnica 13. oktobra obavijestila Mynara da je Zeman potpuno nesposoban za rad.

Policija sada istražuje okolnosti tog sastanka - uključujući moguće "zločine protiv republike", koji u češkom krivičnom zakonu uključuju djela poput subverzije, sabotaže i izdaje.

Čak istražuju navode da je Zemanov potpis na pismu krivotvoren.

Babiš, koji je do sada bio u savezu sa Zemanom, pozvao je Mynara da odmah podnese ostavku na mjesto šefa predsjedničkog ureda.

U suprotnom će ga, kaže, otpustiti koristeći predsjednička ovlaštenja koja će mu biti dodijeljena ako parlament razriješi Zemana dužnosti pokretanjem članka 66. Ustava Češke.

Međutim, to se ne može dogoditi barem do 8. novembra, kada novoizabrani donji dom zasjeda prvi put.

Premijer je također kritikovao Vondraceka, člana njegove stranke ANO, rekavši da ga je Mynar koristio kao "korisnog idiota".

Inače, još nema vijesti o tačnoj dijagnozi 77-godišnjeg predsjednika.

Njegov lični ljekar kaže da sve što može reći je da se Zeman liječi od komplikacija prouzrokovanih hroničnim stanjima, a to je u njegovom slučaju dijabetes tipa 2 i neuropatija u donjim udovima.

Rasprostranjeni izvještaji u češkim medijima, uključujući i onaj koji podržava sedam nezavisnih izvora upoznatih s njegovim zdravljem, govore da pati od ozbiljnih komplikacija zbog ciroze jetre.

Te komplikacije, tvrde izvještaji, uključuju nakupljanje abdominalne tekućine poznate kao ascites, kao i hepatičku encefalopatiju, koja može uticati na kognitivne funkcije.

Predsjednički ured nije komentarisao te tvrdnje, već se zahvalio onima koji su predsjedniku poželjeli brz oporavak i pozvao ih da nastave moliti za njega.

U bolničkom izvještaju, koji je citirao predsjedavajući senata, kaže se da je prognoza predsjednika Zemana "krajnje nejasna", a da je povratak na posao u narednim sedmicama "vrlo malo vjerovatan".

XS
SM
MD
LG