Dostupni linkovi

Drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj


U Češkoj je registrovano 8, 25 miliona birača. Biračko mjesto u Prouhonicama pored Praga, 27. januar 2023.
U Češkoj je registrovano 8, 25 miliona birača. Biračko mjesto u Prouhonicama pored Praga, 27. januar 2023.

Česi su u petak, 27. januara izašli na glasanje za novog predsjednika u drugom krugu. Biraju između penzionisanog vojnog generala i populističkog milijardera od kojih će jedan naslijediti kontroverznog Miloša Zemana. Pozicija predsjednika u Češkoj Republicije je uglavnom ceremonijalna.

General Petr Pavel i Andrej Babiš, koji je bivši premijer, prošli su u drugi krug glasanja jer niko od osam početnih kandidata nije dobio apsolutnu većinu u prvom krugu koji je održan prije dvije sedmice, 13. januara.

Ankete daju prednost Pavelu, nezavisnom kandidatu koji je u prvom krugu bio prvi s tijesnom većinom od 35,40 posto. Zatim ide Babiš s 34,99 posto. Troje drugih kandidata obećalo je podršku Pavelu prije glasanja koje je počelo 27. januara.

Gotovo 15.000 glasačkih mjesta je otvoreno u Češkoj u 14 sati na koje izlazi 8,25 miliona registrovanig birača.

Pavel (61) bivši predsjednik vojnog odbora NATO-a, nov je u politici. U potpunosti je podržao vojnu i humanitarnu podršku zemlje Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije i vidi budućnost Češke Republike povezane s članstvom u Evropskoj uniji i NATO-u.

Predsjednički kandidat Pert Pavel sa suprugom Evom Pavlovom nakon glasanja, 27. januara 2023.
Predsjednički kandidat Pert Pavel sa suprugom Evom Pavlovom nakon glasanja, 27. januara 2023.

Babiša (68), čiji je pokret ANO (DA) političkog centra završio u opoziciji nakon poraza na Opštim izborima 2021., podržava njegov saveznik Zeman s kojim dijeli evroskeptične poglede i često koristi antimigrantsku retoriku.

Predsjednički kandidat Andrej Babiš glasa na biračkom mjestu, 27. januar 2023.
Predsjednički kandidat Andrej Babiš glasa na biračkom mjestu, 27. januar 2023.

Niz skandala nije naštetio Babiševoj popularnosti, naročito kod njegove baze koju čine stariji glasači.

Samo nekoliko dana prije prvog kruga, sud u Pragu oslobodio ga je optužbi za prevaru u slučaju od 2 miliona dolara koji je uključivao subvencije EU. Babiš je rekao da su optužbe protiv njega politički motivisane.

U kampanji koju su narušile lažne optužbe i kontroverze, Babiš je izazvao pometnju izjavom da ne bi poslao trupe u Poljsku ili na Baltik ako NATO saveznici njegove zemlje budu napadnuti. Kasnije je povukao izjavu da ne bi kao predsjednik pomogao Poljskoj i baltičkim zemljama ni saveznicima u NATO-u ako bi bili napadnuti iako i Češku obavezuje član 5. sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani.

Zeman je podijelio naciju svojim proruskim stavom, do invazije na Ukrajinu 24. februara, i podrškom bliskim vezama s Kinom. Njegov drugi i posljednji petogodišnji mandat ističe u martu.

Parlamentarci su izabrali prethodna dva predsjednika, Havela i Vaclava Klausa, dok je Zeman prvi predsjednik kojeg su izabrali glasači.

Birališta se zatvaraju u subotu, 28. januara u 13 sati.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG