Dostupni linkovi

Certifikati za organsku proizvodnju sada i u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stalni odbor za organsku poljoprivredu Evropske komisije je ove godine, u grupi sa ukupno 30 organizacija iz cijelog svijeta, zvanično priznao bh. kompaniju “Organska kontrola” (OK) za certificiranje organskih proizvoda, namijenjenih za prodaju na tržištima zemalja članica EU.

Bh. kompanija Organska kontrola postala je ovlašteno cerifikacijsko tijelo za izvoz organske hrane na tržište Evropske unije. Ovo je jedina certifikacijska kuća na Balkanu, koju je zvanično priznao stalni Odbor za organsku poljoprivredu Evropske komisije.

Praktično, to znači da će proizvođači organske hrane iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona moći sa certifikatom ove kuće direktno izvoziti u Evropsku uniju, kaže direktorica certifikacijskog tijela Organska kontrola Mersida Musabegović.

„Postojale su tri mogućnosti po EU regulativi. Prva - da država aplicira i da bude odobrena kao treća zemlja, što BiH nije niti učinila niti pokrenula taj postupak, jer za tu proceduru je potrebno da se uskladi zakon o organskoj poljopriveredi, da postoje nacionalni standardi, da postoji kontrolno tijelo. Druga opcija po ovoj EU regulativi jeste da se nađe na listi tijelo koje poštuje EU standarde. Treća opcija jeste da se objavi lista, upravo ova lista, i uključi certifikacijsko tijelo koje ima svoje standarde koji su ekvivalentni standardima Evropske unije. To je opcija koju smo mi izabrali“, pojašnjava Musabegović.

U Bosni i Hercegovini ima 39 proizvođača organske hrane koji su u programu Organske kontrole, a 22 već imaju njihov certifikat i od sada mogu izvoziti u zemlje Evropske unije.

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH godišnje se u zemlje Evropske unije izveze organske hrane u vrijednosti od oko 17 miliona KM, a uveze oko pet milona KM. Jedan od izvoznika organske hrane je i Radovan Anđelić iz Trebinja:

„Prvi certifikat sam dobio od Švedske, 2001. godine. Tada su to Šveđani podržali – 50 posto smo plaćali mi, a 50 posto oni. Hoću da vam kažem da se sada može napraviti nešto, da nije baš sve 'zakovano' ni crno. Jedini na Balkanu imamo mi u Sarajevu organansku kontrolu koja je priznata. Tu je sada ogromna mogućnost da se iz budžeta podrže, ili direktno ili na ovaj način, i da ljudi krenu, da se razvije domaće tržište. Organska kontrola i oni koji je vode moraju agresivnije nastupati, da se taj logo poštuje i da kupci znaju šta kupuju. Sve ostalo što se ovdje prodaje pod oznakom 'organsko', ovdje je pod znakom velikog pitanja.“

Značajan iskorak ka EU integracijama

Certifikacijsko tijelo „Organska kontrola“ osnovano je 2003. god. u okviru SIDA projekta „Razvoj organske poljoprivrede u BiH”. Taj projekt je i nastao kako bi se razvio domaći bosanskohercegovački certifikacijski program koji bi bio prilagođen lokalnim uslovima, ali bio i međunarodno priznat i akreditiran.

“Ovaj proces certifikacije predstavlja prvi korak, koji će omogućiti bh. proizvodima da budu na tržištu Evropske unije. Vjerujem, da je ovo značajan iskorak koji će pomoći vašoj zemlji na putu ka evropskim integracijama. Iskreno se nadam da će poljoprivrednici od ovoga imati velike koristi“, kaže ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg.

U zemljama Evropske unije velika prednost se daje organskoj hrani. U pojedinim zemljama od 10 do 15 posto ukupno zasađene površine ide na organsku proizvodnju. U Bosni i Hercegovini uglavnom razvoj organske proizvodnje zavisi od entuzijazma pojedinca, više nego od nekog strateškog planiranja države.

Bosna i Hecegovina inače ima odličan potencijal za proizvodnju organske hrane, a kako bi je plasirali na Evropsko tržište potrebna je certifikacija, kaže proizvođač iz Trebinja Radovan Anđelić:

„Našem svijetu je najteže objasniti da ono 'zdravo' treba potkrijepiti papirima. Treba imati papir za svaki korak koji se radi. Nešto nije 'organsko' ako ne možete dokumentovati da je to organsko i da ste to uradili po propisanoj proceduri koja – u suštini – nije ni komplikovana.“

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG