Dostupni linkovi

Certifikati za gradonačelnike i načelnike, zvižduci za Fikreta Abdića


Prvi put u Sarajevu nakon 23 godine: Fikret Abdić
Prvi put u Sarajevu nakon 23 godine: Fikret Abdić

Centralna izborna komisija danas (u utorak) je uručila uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2. oktobra.

Šest načelnika Unsko - sanskog kantona i gradonačelnik Bihaća napustilo je salu u kojoj je Centralna izborna komisija BiH djelila uvjerenja o mandatima jer je mandat, uz aplauz i zvižduk, uručen i novom načelniku Velike Kladuše Fikretu Abdiću.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

„U sali se nalazi osuđenik za ratne zločine. Kladuša, Cazin, Bužim i cijeli Unsko-sanski kanton zna kakvi su zločini počinjeni, prema tome ne možemo dopustiti da budemo na istom mjestu gdje se nalazi ratni zločinac. Ovo je jasna poruka da se moraju mijenjati izborni zakoni, bez obzira ko se nalazio na takvom mjestu i da mu se ne da pravo da bude izabrani zvaničnik i da predstavlja lokalnu zajednicu“, rekao je Nedžad Zukanović, načelnik opštine Ključ.

Fikret Abdić, poznat i kao Babo, prvi put je posjetio Sarajevo nakon 23 godine. Nije odgovarao na pitanja novinara, već je kratko rekao:

„Pravosuđe BiH je dalo svoje mišljenje u optužnici, pravosuđe Hrvatske je dalo mišljenje u presudama. Ja sam napisao knjigu i tražim sud javnosti. Promocija knjige će biti uskoro, a nakon promocije razgovarat ću i o knjizi i o svim drugim pitanjima. Mislim da neće biti nijednog pitanja na koje knjiga neće odgovoriti."

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Fikret Abdić proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Abdić je kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave samozvane pokrajine.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Prema Ustavu BiH, te Izbornom zakonu ne postoji prepreka za kandidaturu na izborima onih koji imaju presudu za počinjene ratne zločine.

Dodjelom mandata, novi načelnici i gradonačelnici stupili su na dužnost.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate lokalnih izbora za 73 opštinska vijeća, 57 skupština opština, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Iz Srebrenice ćemo slati pozitivne primjere boljeg zajedničkog života: Mladen Grujicic
Iz Srebrenice ćemo slati pozitivne primjere boljeg zajedničkog života: Mladen Grujicic


Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je rekao kako su tenzije u Srebrenici zbog izbora bile nepotrebne, te da se situacija već smiruje.

"Svi su se pomirili s tim da su se u Srebrenici odvijali demokratski izbori, da su građani Srebrenice rekli ono što su željeli i ono što su mislili. Pored svih kontrola nisu se pokazale nepravilnosti.“

Planovi u naredne četiri godine su, prema Grujičićevom mišljenju, povratak dostojanstva u Srebrenicu, rad na rješavanju ekonomskih pitanja s ciljem da građani koji žive u Srebrenici tu i ostanu.

„Nadam se da će negativne poruke iz Srebrenice prestati i da ćemo iz Srebrenice slati pozitivne primjere boljeg zajedničkog života", rekao je Grujičić.

Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini obilježio je uspjeh nezavisnih kandidata, a jedan od njih je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

"Gdje god se i u FBiH i u RS-u pojavi kvalitetna alternativa pobjeda je zagarantovana jer građani vide da ova dosadašnja politika ne vodi nikud i da odgovara samo stranačkim liderima i njihovim familijama", rekao je Kasumović.

Prema njegovom mišljenju, spajanje izbora 2018. predlažu gubitnici, ali bi on taj prijedlog svakako podržao.

"To bi bilo dobro da građane ne maltretiramo svake dvije godine, da ima vremena da se provedu projekti. Ja bih to podržao čak i da bude 2018. godine. No, Dodik to neće dozvoliti jer je pobijedio. On je dodao da je cilj građanima osigurati posao kako bi se izbjeglo da jedina osoba koja zapošljava bh. građane bude Angela Merkel“.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 1. novembra potvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH za sve gradove, osim za opštinu Stolac, u kojem su izbori prekinuti nakon nekoliko incidenata, pa čak i fizičkog sukoba, na biračkim mjestima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG