Dostupni linkovi

Turisti u Černobilu


Dobrodošli u Černobil
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
Direktan link
Černobil je mali ukrajinski gradić na sjeveru zemlje. Iako je u 19.i 20. stoljeću pedstavljao važno trgovačko i industrijsko središte između Baltičkog i Crnog mora, grad je u svjetskim okvirima bio nepoznat.

To će se promijeniti 26.04.1986. godine kada dolazi do eksplozije četvrtog nuklearnog reaktora. Uzrok je bio ljudski faktor.

Vijest je odjeknula u svim svjetskim medijima izazivajući strah u sigurnost sovjetskih nuklearnih postrojenja. Radioaktivni oblak proširio se izvan granica tadašnjeg sovjetskog saveza u istočnu, zapadnu i sjevernu Europu pa čak i u neke dijelove sjeverne Amerike.

Sama eksplozija nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, a količina radioaktivne prašine imala je čak devet puta jaču kontaminaciju neko prilikom eksplozije bombe u Hirošimi. Zbog velike količine radiacije stanovništvo je evakuirano, nekoliko tisuća ljudi izgubilo je život.

Zbog radioaktivnih čestica koje još uvijek postoje u zraku Černobil je do danas ostao nenaseljen, samo poneka skupina odvažnih turista obiđe mjesto nesreće.
XS
SM
MD
LG