Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo sudaranje čestica u CERN-u


Naučnici CERN-a oduševljeni brzim napretkom
Inženjeri koji rade na Velikom sudaraču čestica Hadron saopštili su da se u aparatu dogodio prvi sudar zraka protona.

Zvaničnici kažu da je ovo važan korak ka operativnoj upotrebi LHC-a u naučnim eksperimentima. Dva niskoenergetska sudara dogodila su se dok su dva zraka istovremeno kružila po tunelu duže 27 kilometara ispod francusko-švajcarske granice.

Ovaj uređaj koristi se za sudaranje zraka protona u pokušaju da se razjasni priroda univerzuma.

Naučnici koji rade na eksperimentu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) oduševljeni su brzim napretkom od kada je mašina ponovo uključena prije tri dana.

Jedan zvaničnik izjavio je da je LHC danas uradio više za nekoliko sati nego tokom pet operativnih dana prošle godine.

Zahvaljujući hadronskom kolajderu, istraživači se nadaju da će pronaći tragove "crne materije" od koje je teoretski satkano 96 posto univerzuma i riješiti misteriju "Higzovog bozona", hipotetske čestice za koju se vjeruje da je ključ za razumjevanje mase.

U ovaj projekat uključen veliki broj naučnika iz 80 zemalja svijeta i iako je ponovno pokretanje akceleratora uglavnom naišlo na odobrenje među naučnicima, ipak ima i onih koji smatraju da će se pri sudaru čestica doći do stvaranja tzv. crnih rupa, koje mogu prouzokovati smak svijeta.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG