Dostupni linkovi

Naučnici otkrivaju tajne antimaterije


Naučnici u CERN-u, mart 2010
Evropski naučnici saopćili su da su uspjeli da stvore atome antihidrogena i zarobe ih u magnetnu zamku, što vodi ka rješavanju jedne od najvećih misterija univerzuma – nastanka antimaterije.

Antimaterija budi interesovanje i izvan globalne naučne zajednice, jer se o njoj često govori kao o potencijalnom neograničenom izvoru besplatne energije.

Objava Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) uslijedila je samo tri sedmice poslije uspjeha u radu odvojenog naučnog tima nedaleko od Ženeve, koji je takođe nakratko uspio da stvori i izdvoji atome antimaterije.

"Uz pomoć ovih alternativnih metoda proizvodnje i proučavanja antihidrogena, antimaterija neće moći da krije svoja svojstva još dugo", izjavio je Yasunori Yamazaki, naučnik iz tima koji je zaslužan za najnovije dostignuće.

Smatra se da u svemiru postoji ista količina antimaterija kao i konvencionalne materije i da takva situacija traje od nastanka svemira prije 13,7 milijardi godina.

Ovu pojavu otkrio je 1932. godine američki fizičar David Anderson, ali je ona do danas bila uglavnom tema naučne fantastike.

Inženjeri CERN-a uskoro će, prema ranijem planu, obustaviti rad velikog sudarača čestica na dva mjeseca, poslije osmomjesečnog neprekidnog istraživanja o tome kako je nastao svemir.

Dierktor CERN-a Rolf Heuer izjavio je da se nova otkrića dešavaju toliko brzim tempom da je moguće da će inicijalna faza eksperimenta biti produžena za godinu dana, do kraja 2012. godine.
XS
SM
MD
LG