Dostupni linkovi

Čerkez: Ako ovako nastavimo ponovo ćemo uvoditi restrikcije u FBiH


Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine
Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine

Ukoliko se ovako nastavimo ponašati kada je u pitanju poštivanje mjera za suzbijanje pandemije korona virusa prijeti nam španski scenarij, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez u toku online sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, prenosi Fena.

Čerkez je naglasio da je potrebno konstantno kontrolisanje provedbi mjera, ali da se to u Federaciji ne radi na adekvatan način.

"Sve mjere smo donijeli pravovremeno da ne bismo imali širenje virusa kao što je slučaj danas kada je stanje veoma loše. Mjere smo donijeli dvije sedmice prije Hrvatske, a oni neke mjere tek danas uvode. To nam govori da smo sve pravovremeno uradili, a mjere koje smo donijeli nisu ugrozile ekonomiju, međutim danas se one ne poštuju," kazao je.

Upitao je "gdje je efikasnost, inspekcije, kantonalnih MUP-ova i kontrola mjera", te naglasio da ekonomija ne bi danas bila u tako teškom stanju da su se vršile kontrole mjera.

"Ako ovako nastavimo ponovo ćemo uvoditi restrikcije. S istoka imamo masovni priliv oboljelih, a o tome neko mora misliti. Bitno je i da učestvujemo u nabavci vakcina," zaključio je Čerkez.

Poštuju li se mjere? U jednoj sedmici 400 slučajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:02 0:00

Inače, u BiH je posljednjih dana zabilježen znatan porast broja novooboljelih od korona virusa. Do sada je na području Bosne i Hercegovine korona virus zabilježen kod 10.766 osoba, izliječenih je 5.200, a 297 osoba je preminulo.

Zbog gostiju iz Srbije zabrana okupljanja u Drvaru

Inače, zbog većeg broja dolazaka osoba iz Srbije na područje Drvara načelnica te općine i zapovjednica općinskog Kriznog stožera Dušica Runić donijela je naredbu o zabrani okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru u trajanju od 15 dana počevši od 28. jula 2020. godine.

Također se propisuje nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima uz obavezno držanje rastojanja od jednog metra.

"Broj zaraženih osoba nije alarmantan, ali smo informirani na zadnjem održanom sastanku Kriznog stožera da je na područje ove općine tokom proteklih dana pristiglo oko dvije hiljade osoba, uglavnom iz Srbije, gdje epidemiološka situacija nikako nije dobra," naglasila je Vasilija Broćeta, ministrica rada i zdravstva Kantona 10.

XS
SM
MD
LG