Dostupni linkovi

Ćerimagić: Stanje u Grčkoj posljedica kulminacije krize


Adnan Ćerimagić

Oko deset miliona građana Grčke u nedelju se izjašnjava na referendumu da li će prihvatiti teške mjere štednje kako bi bila osigurana međunarodna pomoć za izlazak iz finansijske krize. Ako pomoć bude odbijena, navodi se mogući izlazak Grčke iz Eurozone.

Grci su podijeljeni -i kako se navodi, Da – „Oxi" i Ne – „Nei" su izjednačeni. O tome razgovaramo s analitičarem i saradnikom Vanjskopolitičke inicijative BiH Adnanom Ćerimagićem.

RSE: Može li se prognozirati ishod referenduma i kako je došlo do njega?


Ćerimagić: Ovo što se danas događa, rezultat je procesa koji se dešava već pet godina, a to je pokušaj Evropske unije i finansijskih institucija da zajedno sa grčkom vladom pokušaju da Grčku izvedu iz ogromnog duga i ogromnih ekonomskih i finansijskih problema s kojima je država suočena. U tom procesu od pet godina svi su pravili i pogreške i neke pravilne poteze, ali ovo što se danas dešava je kulminacija svih tih pet godina procesa i zahtjeva, ispunjavanja i neispunjavanja zahtjeva. Rezultat je toga i da je trenutna vlada Grčke izgubila u potpunosti povjerenje skoro svih partnera u Evropskoj uniji i međunarodnim institucijama. Sad ćemo vidjeti šta će se dešavati, ali, vrlo je teško prognozirati.

RSE: Šta bi značilo "Ne" na referendumu, odnosno neprihvatanje mjera štednje?


Ćerimagić: I to je poprilično teško reći zato što partneri Grčke trenutno u Evropskoj uniji govore da bi odgovor 'Ne' na zahtjeve trojke bio izlazak iz eurozone i vrlo moguće i izlazak iz Evropske unije, za Grčku povratak na nacionalnu valutu i dodatni ekonomski haos. Trenutno grčka vlada govori da bi odgovor 'Ne' značio nove pregovore i jaču poziciju Grčke u pregovorima s EU i sa međunarodnim finansijskim institucijama, što je malo vjerovatno, jer taj referendum nije rezultat dogovora partnera u Evropskoj uniji s Grčkom, već je samo inicijativa grčke vlade. Ja mislim da odgovor 'Ne' neće značiti konsekventno izlazak Grčke iz Evropske unije i eurozone, ali neće značiti niti bolju poziciju Grčke. To će jednostavno biti određeni test za građane Grčke i period kada će svi moći da reflektuju šta se dogodilo u posljednjih pet godina i kako dalje.

RSE: Osim za Evropsku uniju i Grčku, to je i nauk za mnoge druge, pa i za Bosnu i Hercegovinu?


Ćerimagić: Možda bi prvenstveno trebao biti nauk za nas u Bosni i Hercegovini – koliko su bitne pravovremene ekonomske reforme i reforme koje vode ka stvarnom rastu i stvarnom zapošljavanju u realnom sektoru, u industriji, u privredi. Važno je vidjeti svoju priliku, da iskoristimo i to što slušamo iz Grčke, kao neki podstrek nama da idemo u reforme i da radimo tako da se ne bi jednog dana doveli u situaciju u kojoj se danas nalazi Grčka.

XS
SM
MD
LG