Dostupni linkovi

Centralna banka BiH, stub stabilnosti


Centralna banka BiH, 20 godina od osnivanja
Centralna banka BiH, 20 godina od osnivanja

Centralna banka Bosne i Hercegovine jedna je od najsnažnijih i najvažnijih institucija u zemlji koja pokazuje da oni koji su neovisni od političkog uticaja mogu ostvariti zavidne rezultate, ocijenjeno je na konferenciji u povodu 20 godina njenog osnivanja.

Ova je institucija stub monetarne stabilnosti Bosne i Hercegovine, te je doprinijela tome da se uvedu svi međunarodni standardi. Tako je osnažila bankarski sistem i omogućila bolja ulaganja u zemlju, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Najavio je i nove zakone kako bi se ova oblast bankarstva dodatno uredila.

„U oktobru ćemo usvajanjem Zakona o osiguranju depozita zaokružiti paket legislativnih reformi unutar bankarskog sektora i značajno uaprijediti tu oblast i ukladiti je s međunarodnim normama“, rekao je Zvizdić.

Mi smo ispunili naše obaveze u popunjavanju upitnika: Senad Softić
Mi smo ispunili naše obaveze u popunjavanju upitnika: Senad Softić

Guverner Senad Softić podsjetio je kako su ključni izazovi u posljednjih dvadeset godina za Centralnu banku BiH bili uvođenje jedinstvene valute na cijeloj teritoriji BiH, reforma platnog prometa, osiguranje stabilnosti funkcionisanja bankarskog sektora, te očuvanje valute.

U svim su, kaže Softić uspjeli, a sada su na redu oni koji se tiču bh. evropskog puta.

„Mi smo ispunili naše obaveze u popunjavanju upitnika i među prvim smo institucijama koje su završile taj dio posla. Radimo veoma aktivno s ostalim institucijama koje odgovaraju na pitanja iz domena finansija, monetarne ili ekonomske politike“, kazao je Softić

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoit Coeure, iako zadovoljan radom, upozorio je kako je za budućnost jako bitno da se održava dosadašnji način funkcionisanja Centralne banke.

„Gledajući u budućnost, mislim da će biti značajno da Centralna banka ostane nezavisna, da ima jasan mandat i da nastavi svoje poslove u okviru aranžmana valutnog odbora. Bilo kakve izmjene valutnog odbora, a pogotovo one vezane za devizne rezerve Centralne banke bi donijele različite vrste rizika, naročito one vezane za finansijsku stabilnost“, upozorio je Coeure.

Zadovoljan radom: Benoit Coeure
Zadovoljan radom: Benoit Coeure

Rizici bi, kako je to istakao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ponajprije značili politički upliv i ugrožavanje valute zbog kratkoročnih interesa.

„Klasičan oblik centralne banke doveo bi do primarne emisije novca, inflacije i potpune nestabilnosti i nepovjerenja u monetu BiH. Mislim da sada ne treba ništa mijenjati u ovoj oblasti, tim prije jer za promjene nije sazrelo političko vrijeme", poručio je Ivanić.

Centralna banka BiH osnovana je 1997. godine Zakonom o Centralnoj banci koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, te je i jedna od prvih institucija formiranih na državnom nivou nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG