Dostupni linkovi

Centralna banka BiH predviđa rast ekonomije od 3,4 posto ove godine 


Zgrada Centralne banke BiH u Sarajevu
Zgrada Centralne banke BiH u Sarajevu

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2021. godini očekuje ekonomski rast od 3,4 posto, nakon pada ekonomije usljed posljedica korona virusa od 4,5 posto prošle, saopštila je CBBiH u ponedjeljak, 21. maja.

Ovo je za 70 baznih poena više od projekcije prije šest mjeseci, navodi se u saopštenju CBBiH.

“Iako je početak 2021. godine, takođe pod uticajem korona krize, snažniji od očekivanog oporavak u određenim pokazateljima visoke frekvencije, poput industrijske proizvodnje i izvoza roba, u prvom kvartalu, upućuje na dinamičniju ekonomsku aktivnost u 2021. godini,” navodi CBBiH.

Projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu je revidirana naviše za 40 baznih poena na 3,4 posto, u odnosu na drugi krug projekcija iz 2020. godine.

“Uz ove korekcije projiciranih stopa ekonomske aktivnosti naviše, nivo realnog BDP (bruto domaćeg proizvoda) iz 2019. godine bi se gotovo mogao dostići već krajem 2021. godine,” dodaju iz CBBiH.

Iz banke navode da je rast osobne potrošnje u 2021. godini zasnovan na pozitivnim pokazateljima vezanim za tržište rada, projiciranom padu broja nezaposlenih osoba, blagom rastu zaposlenosti i prosječne neto plate, te rastu doznaka iz inostranstva.

U odnosu na prethodni krug projekcija, CBBiH blago je naviše korigovala oporavak osobne potrošnje do kraja 2022. godine, “jer se pokazalo da smo bili nešto pesimističniji, u odnosu na stvarno stanje u 2020. godini, u pogledu fleksibilnosti tržišta rada, i brzine oporavka, posebno uslužnog sektora”.

XS
SM
MD
LG