Dostupni linkovi

Čemu služi obilježavanje Skupštine srpskog naroda u BiH


Narodna skupština Republike Srpske
Dok političari iz RS godinama tvrde da BiH nema istorijski kontinuitet i da ona za njih postoji samo od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, istovremeno na sve načine nastoje da što više produže istorijsko postojanje RS, pa je tako 24. oktobra u Banjoj Luci nizom manifestacija obilježeno 20 godina od osnivanja Narodne skupštine RS.

Ovakve poteze u drugom bh. entitetu smatraju nepotrebnim.

Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH donijeta je 24. oktobra 1991. godine u Sarajevu. Konstituisanju Skupštine srpskog naroda u BiH prisustvovalo je 77 srpskih poslanika izabranih u Skupštinu Socijalističke Republike BiH, od toga 72 iz Srpske demokratske stranke, jedan iz Srpskog pokreta obnove i četiri iz Saveza reformskih snaga.
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Povod, kako se tvrdi i u brošuri izdate ovim povodom, je bilo preglasavanje u Skupštini BiH od strane muslimansko - hrvatske većine, koju su činili Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica, te usvajanje Memoranduma i Platforme o položaju BiH u budućem ustrojstvu jugoslovenske zajednice 14. oktobra 1991. godine.

Ovim je Bosna i Hercegovina definisana kao suverena i moderna pravna država, a njena teritorija proglašena jedinstvenom i nedjeljivom, a odbijeno je bilo kakvo ustavno rješenje buduće jugoslovenske zajednice u kojoj ne bi istovremeno bile i Srbija i Hrvatska.

Htijenja bosanskih Srba potvrđena su 9. januara 1992. godine. Ovaj dan se danas slavi kao dan Republike Srpske.

„Konstatujem da je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i proglasila Republiku srpskog naroda BiH kao federalnu jedinicu u sastavu SRJ“, kazao je prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH Momčilo Krajišnik.

Razlozi za stid ne za "plemenitost"

Predsjednik RS Milorad Dodik, u izjavi za Radio televiziju RS, istakao je da RS duguje veliku zahvalnost ljudima koji su se u oktobru 1991. godine, pola godine prije izbijanja ratnih sukoba, odlučili na jedan ovakav korak.

„I da se ta skupština u periodu rata, i poslije, pogotovo u institucionalnoj izgradnji, pokazala se kao vitalni dio naše autonomije i našeg entiteta i potpuno daje legitimitet i legitimnost našim naporima da izgradimo RS na pravi način“, kazao je Dodik.

Za bivše poslanike prvog saziva Skupštine BiH obilježavanja ovakvih datuma ne mogu donijeti bilo kakvu korist bilo kome.
Bjelobrk: Ako počnemo slaviti glupost, pa i na način obilježavanja, mi samo djecu trujemo dalje.

„Svi oni od prije 20 godina iz prvog reda su bili u Hagu, završili kao osuđenici za ratne zločine ili se trenutno nalaze u Hagu, tako da možda bi bilo više razloga za stid nego za prisjećanje na ’plemenitost’ tog vremena“, ocjenjuje Rasim Kadić.

„Protivim se da oni obilježavaju taj datum, ali taj datum može biti tek od 1995. godine, a 1991. godine zaista u trenucima kada se tragalo za racionalnim rješenjima, njihovo promovisanje Skupštine srpskog naroda bio je atak na Ustav Republike BiH“, kazao je Miro Lazović.

„To je samo jedna od proslava danas u BiH koju treba smjestiti definitivno u muzej. Ako počnemo slaviti glupost, pa i na način obilježavanja, mi samo djecu trujemo dalje“, smatra Boro Bjelobrk.

Situacija je paradoksalna i zaista se može postaviti pitanje kontinuiteta Srpske skupštine BiH i Narodne skupštine RS, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

„Ja moram da naglasim još jedan važan detalj u toj paradoksalnoj situaciji. To je tada, 1991. godine, bila neka vrsta srpske skupštine, odnosno srpskih delegata koji su se na nacionalnoj osnovi izjasnili, a Narodna skupština RS u svom sastavu ima pripadnike konstitutivnih naroda“, kazala je Topić.
XS
SM
MD
LG