Dostupni linkovi

Čelnici entitetskih MUP-ova: Policija kontroliše situaciju u BiH


Ilustrativna fotografija
Sigurnosna situacija u BiH bila je tema o kojoj su u utorak razgovarali čelnici entitetskih MUP-ova u Doboju. Poručili su da građani ne trebaju biti zabrinuti i da policija kontroliše situaciju na čitavom području BiH.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da je u toku istraga koja će pokazati zbog čega direktor SIPE Goran Zubac nije dozvolio da specijalna jedinica ove agencije bude angažovana na zaštiti Predsjedništva BiH tokom demonstracija u Sarajevu.

Situacija u BiH je složena, ali je pod kontrolom službi bezbjednosti, kazao je, nakon sastanka sa čelnicima MUP-a FBiH, ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić. Dodao je da u RS protesti nisu zabranjeni, te ponovio da će u slučaju njihovog održavanja policija spriječiti svaki oblik nasilja:

„Ali i da je MUP RS spreman da odgovori na bilo koju destrukciju, na bilo koji pokušaj rušenja institucija, ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti bilo kog pojedinca ili bilo koje institucije na bilo kojem nivou.“

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš:

Ti protesti moraju biti u jednom demokratskom okruženju i u demokratskom duhu, a nikako da se to čini nasiljem, paljenjem i rušenjem državnih i drugih institucija, kao što je bio slučaj u Federaciji.“

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je, odgovarajući na novinarska pitanja, da je u toku istraga zbog izostanka reakcije specijalne jedinice SIPE na zaštiti objekta Predsjedništva BiH, koji je, kako se izrazio, napadnut tokom demonstracija:

„Ta jedinica nije angažirana, odnosno nije dobila odobrenje za angažiranje od strane direktora ove agencije. U fazi je utvrđivanje razloga zbog čega to nije urađeno.“

Lukač se istovremeno osvrnuo i na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnijela SIPA zbog zloupotrebe službenog položaja:

„Što se tiče tih prijava i tih kojekakvih gluposti, oni imaju drugu dimenziju i oni su dio specijalnog rata.“

RSE: Protiv koga?

Lukač: Protiv raznih institucija i raznih stvari koje se događaju u kontekstu zadnjih događaja u Federaciji BiH.
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG