Dostupni linkovi

Čekajući Angelu Merkel u BiH


Angela Merkel
Angela Merkel

Iako su mediji još u ponedjeljak objavili, nije zvanično potvrđeno da njemačka kancelarka Angela Merkel 9. jula dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Najavljeno je, naime, da će ona nakon posjete Tirani i Beogradu, doći i u Sarajevo. Analitičari u BIH vjeruju da će Merkelova poslati snažnu poruku iz Sarajeva, te da je njena posjeta značajna podrška njemačko - britanskoj inicijativi i putu BIH ka EU.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa nije želio zvanično potvrditi dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel 9. jula u Bosnu i Hercegovinu. Tu informaciju nisu mogli potvrditi ni u njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

Ukoliko je istina da će njemačka kancelarka doći u BIH, to za ovu državu znači ohrabrujuću vijest budući da je Njemačka jedna od zemalja u okviru britansko - njemačke inicijative koja je shvatila da se prema BIH, 20 godina nakon Dejtona mora kreirati jedna odlučnija politika, kaže professor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak.

Nerzuk Ćurak
Nerzuk Ćurak

“Kapacitet političke i ekonomske, strateške moći Njemačke upućuje na to da nije isto kada dođe Angela Merkel i neki drugorazredni diplomata iz Evropske unije. I ja, ukoliko do te posjete dođe, mogu iščitati neke ohrabrujuće poruke za građane BIH i obeshrabrujuće poruke za neodgovorne političke strukture”, dodaje profesor Ćurak.

I bez pominjanja i podrške njemačko - britanske inicijative za BiH posjeta njemačke kancelarke bila bi iznimno važna, kaže politički analitičar Adnan Huskić i objašnjava da je riječ o vjerovatno najvažnijoj državi Evropske unije, pa samim tim i najvažnijim liderom u Uniji.

“S druge strane, Bosna i Hercegovina nije visoko na listi prioriteta bilo gdje”, dodaje Huskić.

On smatra da će fokus posjete Angele Merkel Bosni i Hercegovini biti stavljen upravo na to šta bh. vlasti moraju uraditi kada je riječ o obavezama i zahtjevima koje smo preuzeli unutar te nove britansko njemačke inicijative za BiH.

“Dakle, rekao bih vjerovatno jedna vrsta pritiska ne eksplicitnog već implicitnog pritiska na vlasti da se intezivira proces koji treba da se desi”, dodaje Huskić.

Dugogodišnji bh. diplomata Zlatko Dizdarević kaže da bi neozbiljno bilo reći da je jedna ovakva posjeta beznačajna. Problem je, međutim prema njegovom mišljenju, što inicijative koje dolaze izvan, nemaju podršku u BIH.

“Kompletan naš unutrašnjo-politički sistem, raspored ljudi, ambicije, rasparčanost rasutost, ustavna šizofrenija koju mi imamo je dokaz da su ovdje snage održavanja status quo- a mnogo jače nego snage reformi”, dodaje Dizdarević.

On smatra da je sva priča o reformama na domaćem terenu lažna, nije utemeljena i nije bazirana na realnom ozbiljnom interesu političara da se u reforme upuste.

Zlatko Dizdarević
Zlatko Dizdarević

“Merkelovka jeste jedan od ozbiljnijih igrača koji ovamo dolazi. Nema sumnje da će njene poruke biti oštrije i preciznije nego poruke drugih, ali ja mislim da je naš politički ambijent ovdje u stanju da amortizuje i te poruke”, objašnjava Dizdarević.

Novinar Almir Terić smatra da najavljena posjeta njemačke kancelarke, između ostalog, pokazuje da se Zapadni Balkan nekako vraća u žižu interesovanja evropskih zvaničnika.

“Ono što je još uvijek problem same Bosne i Hercegovine je njena unutrašnja, još uvijek samo deklarativna opredjeljenost na euroatlanskom putu. Da je tako jasno govori i to da Vijeće ministara BIH još nije donijelo nikakav značajniji plan budućeg djelovanja upravo onoga što traži britansko-njemačka inicijativa, odnosno onog segmenta koji se definira kroz program rast i zapošljavanje u BIH”, kaže Terzić.

XS
SM
MD
LG