Dostupni linkovi

Sjenica je najhladniji grad u Srbiji, pa se često u zimskom periodu ubraja medju najhladnija mesta i u Evropi. Zime su oštre, duge i ledene, a zbog visokog snega i hladnoće gde temperatura prelazi i munus 30, Pešter i Sjenica poznati su kao „srpski Sibir“.

Sjenica je u kotlini na nadmorskoj visini od 1.200 metara, okružena je planinama Jadovnik, Ozren, Ninaja, Golija, Zlatar, i sa takvim položajem ona je idealno mesto za stvaranje takozvanog jezera hladnog vazduha, objašnjava hladne zime u Sjenici šef Meteorološke stanice u ovoj opšini Fadil Mahmutović.

„Uz dodatni uslov da ima snežnog pokrivača, i da su noći vedre i tihe bez vetra, jer je tada hladjenje vazduha od podloge najintezivnije. Hladni vazduh kao teži spušta se u najniže delove kotline i tamo se obrazuju te niske temperature. Ako samo jedan od ovih uslova nije ispunjen neće biti niskih temperatura. Ako je oblačno, onda taj oblačni kišobran se ponaša kao kaput i ne dozvoljava tako niske temperature. U Sjenici nema mešanja vazduha pa se u ovoj kotlini zadržva hladni vazduh, pa ćemo sigurno i u petak u jutarnjim satima imati jako nisku temperaturu.“

Mahmutović objašnjava da zima u Sjenici realno traje pet, a leto mesec i po dana, pa meštani ovog kraja sa pripremama za sledeću zimu počinju čim se prvi sneg otopi. A recept je kažu naši sagovornici:

„Uglavnom se namirimo od Mitrovdana do Djurdjevdana što nam treba, jer nikad' se nezna kad možemo sići po namirnice“, priča Bajro Muhović iz sela Ursule.

Koliko su ovde zime duge i hladne govori anegdota koji Sjeničaci i gorštaci sa Peštera rado prepričavaju. Kada momak zakazuje devojci sastanak, ako je ljubav prava, on joj kaže: "Čekaću te i na minus 30."

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG