Dostupni linkovi

Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi: Čeka se odgovor opozicije


Milo Đukanović

Inicijativa opozicione Demokratske Crne Gore o izglasavanju nepovjerenja Vladi premijera Mila Đukanovića ulazi u završnu fazu. Naime, demokrati očekuju konačan odgovor od ostalih kolega iz opozicije, a ako dobiju njihovu podršku onda bi početkom septembra u Skupštini mogli da ispune taj cilj.

No, ukoliko inicijativa i stigne do parlamenta tamo će im ipak biti potrebna podrška i manje članice vladajuće koalicije - SDP.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kaže da još nijesu dobili odgovor od tri opozicione partije povodom njihove inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi:

„Nemamo još uvijek izjašnjenje Demokratskog fronta i SNPa. Demokratska Crna Gora svakako očekuje pozitivan odgovor od oba subjekta. Pozitivna Crna Gora se još uvijek nije izjasnila. Ako tako ostane mi ćemo njihovo ćutanje shvatiti kao odbijanje ovog prijedloga.“

I dok demokrati čekaju odgovor Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore, lider treće partije koja još zvanično nije odgovorila na njihov poziv – SNP, Srđan Milić već je najavio da će kako je rekao podržati svaku inicijativu kojom će se tražiti smjena vlasti.

Milić naravno zna da od izglasavanja nepovjerenja kabinetu Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore neće biti ništa ukoliko izostane podrška SDP pa je javno upitao lidera socijaldemokrata Ranka Krivokapića da li će on i Klub poslanika njegove partije podržati prijedlog Demokratske Crne Gore.

Boris Bogdanović računa na podršku SDP prilikom glasanja u parlamentu a to potkrepljuje onim što iz SDP mjesecima govore o politici DPSa:

„Imajući u vidu poruke SDP koje su uputili DPSu poput one da neće dopustiti da Crna Gora propadne nakon što je DPS rasproda, da se Crna Gora pretvara u tajkunsku koloniju, da DPS ostavljaju tajkunima a da će oni sa građanima, da su sudski organi pravosnažno osuđivali aktiviste DPS za kupovinu glasova, da su strani investitori iz KAPa i Boksita iznijeli 100 miliona eura, da su hiljade ljudi ostavili na ulici a industriju uništili, Demokratska Crna Gora zaista očekuje da poslanici SDP glasaju za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.“

SDP još nije raspravljala na organima partije o inicijativi izglasavanju nepovjerenja Vladi premijera Đukanovića ali za Džavida Šabovića stvar je vrlo jasna. Ako ona stigne do parlamenta on će je podržati

Ja ću svakako glasati za taj prijedlog jer sam odavno iznio svoj stav da ova vlada treba da ode a da za početak treba da dođe prelazna vlada čiji bi jedini zadatak bio da organizuje prave, poštene izbore. Ja ću glasati za svaku inicijativu te vrste i nije mi ni teško jer sam jedini iz pozicije koji je bio protiv ove vlade. Tako da ću uvijek biti protiv Milove vlade.“

Za DPS priča o izglasavanju nepovjerenja Vladi je neozbiljna i ima jednu jedinu svrhu a to je da partije unutar opozicije odmjere svoje snage.

„To govorim imajući u vidu sukobe koji se dešavaju na opozicionoj sceni i pozicioniranje i na neki način dovođenje u vezu snage određenih opozicionih partija pred izbore 2016. godine. To samo govori o njima i ozbiljnosti jedne takve inicijative. Dakle, očekujem da ta inicijativa neće dobiti zeleno svijetlo u parlamentu i da će biti još jedna u nizu promašenih inicijativa u skupštini“, kaže Zoran Jelić.

Podsjetimo, Demokratska Crna Gora predložila je da vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi, bude održana 3. septembra.

Po Ustavu da bi njihova inicijativa došla do parlamenta neophodna je podrška najmanje 27 poslanika.

Kao razlog za podnošenje predloga o nepovjerenju Vladi, demokrati navode da koalicija DPS-SDP faktički više ne postoji i dodaju da su međusobno iznesene teške optužbe koaliconih partnera potvrdile tu činjenicu.

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG