Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i svet u znaku Čehova


Anton Čehov
Prošlo je 150 godina od rođenja Antona Čehova, jednog od najvećih ruskih književnika, poznatog pisca drama i kratkih priča. Više od veka nakon njegove smrti, Čehov je jedan od najprevođenijih i najčešće igranih autora.

Čehov je rođen 29. januara 1860. godine u Taganrogu, u trgovačkoj porodici, i bio je lekar pre nego što je počeo da piše. Medicinu je opisivao kao svoju „suprugu“, a literaturu kao „ljubavnicu“.

Njegova dela će po prvi put biti prevedena i na nekoliko afričkih jezika, uključujući i Svahili. Čak je i jedan krater na Mesecu nazvan po njemu.

Čehov, poznat po skromnosti, svakako bi bio iznenađen da može znati da je njegovo delo i dalje veoma cenjeno. Nekoliko meseci pre nego što je umro od tuberkuloze 1904, predviđao je da će se njegova literatura čitati još 7 godina a onda pasti u zaborav.

Ove sedmice se ne samo u Rusiji već i širom sveta organizjuju mnoge manifestacije u znak sećanja na delo velikog pisca.

SVEDOČANSTVO

U Moskvi je ove sedmice počeo šestomesečni pozorišni festival posvećen Čehovu. Učestvovaće i pozorišta širom sveta koja će izvesti njegova dela.

Pozorišni reditelj Juri Alsčic, poreklom iz Odese, organizovao je konferenciju o Čehovu u ruskom gradiću Jelecu, koji se pominje u drami velikog pisca „Galeb“.

Alsčic ističe da Čehovljevo delo i dalje izaziva veliku pažnju čitalaca, a sigurno će i mnoge buduće generacije sa velikim interesovanjem čitati njegovu literaturu:

„Teme o kojima je pisao nisu bile direktno usmerene na konrketno vreme. Mislim da se njegove drame mogu igrati i za sto godina. Njegove storije su uvek žive i prikladne, kao i Šekspirova dela. Njegove ideje su jednostavne, ali svaka generacija može da u njima vidi snažnu refleksiju sopstvenih problema“.

Čehovljeva literatura je svedočanstvo o propadanju zemljoposedničke klase u carskoj Rusiji koja je takođe nestajala. Međutim, njega i dan danas čini aktuelnim kompleksnost karaktera o kojima je pisao, i univerzalnosti osećanja koja su iskazivali.

Čehovljevo delo „Galeb“ koje je izvedeno u moskovskom pozorištu 1898. definitivno mu je obezbedilo mesto vodećeg ruskog dramskog pisca. Ostaće upamćena i druga njegova dela kao što su „Ujka Vanja“, „Tri sestre“.

ZAPLET I RASPLET

Čehovljeve drame se izvode širom sveta. Obožavan je i u Velikoj Britaniji. Rosamund Bartlet, organizator festivala posvećenog Čehovu.

„Za nas u Engleskoj, Čehov izbleda skoro kao Englez, iako je on, naravno, 100-centno Rus. Mi, Englezi, poznati smo po ironičnosti, a Čehovljevo delo obiluje ironijom i humorom“.

Za francuskog pozorišnog režisera Alana Fransona, Čehovljeva literatura je fascinantna i zbog izvanredne kombinacije drame i komedije:

„Nastavljam da pripremam predstave zasnovane na njegovim delima, što znači nastojanje da se shvati kako su tragično i komično organski povezani. Kada je tragedija izdvojena, nije interesantna jer ubrzo upadamo u sažaljenje. Kada je komedija sama, onda ubrzo počinjemo da ismejavamo“.

U književnosti se Čehov pojavio kratkim humoreskama, sažetog izraza i karakterizacije, da bi kasnije prešao na novele i pripovetke, gde se njegov tužni humor postepeno pretvara u rezignaciju i očaj.

Istu tematiku obrađuje i u svojim dramama, u kojima nema ni tradicionalnog zapleta ni raspleta, kao ni pravih junaka ili jakih strasti, nego je u njima naglašena lirskim elementima sugestija atmosfere u kojoj se odvija život njegovih junaka. Smatra se, uz Mopasana, najvećim novelistom evropskog realizma, dok je svojim dramama izvršio, a i danas vrši, jak uticaj na evropsko pozorište.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG