Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hajka na lidera LDS-a


Čedomir Jovanović

Da li je jučerašnji verbalni napad na opozicionog lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića na ulici u i prisustvu njegove supruge i troje dece posledica organizovane političke harange ekstremnih nacionalista protiv ovog proevropskog političara ili slučajni incident? Da li su učestali napisi u beogradskim tabloidima o njegovoj vezi sa kriminalom i sumnjivo stečenim bogatstvom, politički motivisani?

Povodom jučerašnjeg incidenta u kome su tri osobe napale lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića policija, do trenutka pisanja ovog teksta, dakle 24 sata od incidenta, nije izdala saopštenje o tom događaju, tako da javnosti ostaje da veruje ili saopštenju njegove partije ili tabloidu "Press".

Prema saopštenju Liberalno demokratske partije tri osobe napale su Jovanovića i pretile mu ubistvom, što ova opoziciona partija smatra posledicom kampanje koja se vodi protiv njega i posledicom političkih prilika u Srbiji.

"Press", sa druge strane, piše da su tri slučajna šetača psa prepoznala Jovanovića u luksuznom džipu i vređala ga pitajući odakle mu pare, nakon čega se on sa porodicom udaljio.

Poznato je da je Liberalno demokratska partija partija čiji politički stavovi iritiraju nacionalistički blok jer odudaraju od većinskih i kad je u pitanju Kosovo i evropski put Srbije i odnos prema Americi i Rusiji, dakle svim onim pitanjima na koja je javnost Srbije veoma osetljiva i zbog kojih je ne malo puta Jovanović nazvan izdajnikom.

Sa druge strane, već godinama ovog lidera prate napisi u štampi da se obogatio, a iz vremena Đinđićevog ubistva i da je u vezi sa kriminalom. Takve tvrdnje, a povodom nedavnog svedočenja zaštićenog svedoka Dejana Milenkovića Bagzija, ponovo su se pojavile na stranicama tabloida.

Takođe, poslednjih dana su u "Press"-u i sličnim tabloidima objavljivani tekstovi sa slikama vile na Dedinju u koju se preselio lider Liberalno demokratske partije sa podacima o njegovoj zaradi i troškovima.

Da li je napad na Jovanovića bezazleni incident iritiranog čitača tabloida kome smeta Jovanovićev džip i vila na Dedinju, ili je još jedan dokaz da smišljena hajka dovodi u opasnost ovog političara i njegovu porodicu?

Deo Srbije, traumirane ubistvom premijera, boji se ovog drugog scenarija, deo Srbije koja smatra Jovanovića izdajnikom i mafijašem misli da on nezgodna pitanja o svom bogastvu krije navodno političkim motivima napada na njega i njegovu porodicu.

Tim povodom pitali smo naše sagovornike da li je Čedomir Jovanović specijalno tretiran u medijima.Velimir Kazimir Ćurguz iz Ebart medijske dokumentacije kaže:


"Posle ubistva Zorana Đinđića dve ličnosti preuzele su, da tako kažem, štafetu prokletstva, odnosno srpske fundamelističke fatve – Čedomir Jovanović i Vladimir Popović Beba. Ono što je medijski posebno zanimljivo jeste to što mediji koji su nekada napadali Zorana Đinđića sada nastavljaju sa napadima na Čedomira Jovanovića, bilo da je u pitanju "Kurir", "Pravda", "Press"... Tu naravno postoje ne dvostruki nego šestostruki aršini, od najvećeg broja naših političara to se ne traži, ali se traži od Čedomira Jovanovića."

U blogovima na web stranicama hit tema je napad na Jovanovića. I sasvim u skladu sa podeljenom Srbijom po svim pitanjima, tako ni napad na političara i njegovu porodicu ne izaziva, kao što bi se očekivalo, jednodušne osude. Nema ni jednodušne empatije u današnjoj Srbiji. Pa ćete tako pročitati da je to samoreklamerstvo, da su ga napali polugladni perači prozora, do optužbi da su u pitanju izrežirani napadi na samoga sebe... Sa druge strane su građani koji se sećaju vremena pre i posle ubistva premijera. "Stvorena je atmosfera da je Čedomir Jovanović zverka za odstrel; kao što je država htela i ubila i Ćuruviju, i Stambolića, i Đinđića, isto će tako ubiti i Čedu Jovanovića".

Nemanja Nenadić iz Transparetnosti Srbije kaže da je pravo medija da traži podatke o imovinskom stanju političara. On smatra da će sve biti lakše kada počne da se primenjuje Zakon protiv korupcije koji reguliše javnost takvih podataka, ali što se konkretnog slučaja tiče:


"Moj utisak je da se Čedomir Jovanović i partija čiji je on predsednik nalaze pod nešto snažnijim medijskim pritiskom nego neke druge partije i u tome verovatno ima elemenata i želje pojedinih medija da naškode politici te partije ili njemu lično. Međutim, stvar je takva da se medijima ne može određivati koga će uzeti na zub ili ko će biti predmet njihovih kritika."

Vesna Pešić objašnjava stav Liberalno demokratske partije da je sigurnost Čedomira Jovanovića i njegove porodice ugrožena zbog političkih prilika u zemlji:


"Tu postoje dve stvari. Prva, Čedomir Jovanović je već godinama pod pritiskom zbog, pre svega, svojih ideja i onoga što on zastupa, dakle, postoji niz optužbi zbog njegovih političkih stajališta, a druga stvar je progon od strane tabloidnih medija. Imali ste da je Čedomir ubica, zatim "Press" koji nedelju dana piše članke o njegovom privatnom životu."

U društvu u kome se priziva zatiranje semena političkom protivniku, i to za skupštinskom govornicom, u kome se gubi glava zbog prolaska kroz crveno svetlo i kolje zbog opomene da se ne uništava javna imovina, u kome se puca na političkog neistomišljenika, incident kakav je bio ovaj u Beogradu, nije za ignorisanje. Makar on bio i najbezazleniji, od strane slučajnih šetača.

Nisu ovo vremena za politička flertovanja sa nasilnicima. Ma na koga se to odnosilo. Velimir Kazimir Ćurguz:


"Ta vrsta, da tako kažem, pumpanja od strane određenih klerofašističkih grupa protiv Čedomira Jovanovića dostigla je takve razmere da mislim da su on i njegova porodica ugroženi."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG