Dostupni linkovi

Zašto su se sinovi čečenskog lidera Ramzana Kadirova našli u centru pažnje?


Adam Kadirov na paradi obilježavanja 70-og rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina u Groznom, oktobar 2022.
Adam Kadirov na paradi obilježavanja 70-og rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina u Groznom, oktobar 2022.

Piše: Andrej Besedin

Na prvi pogled, on izgleda kao tipični tinejdžer, jedan je od mnogo djece Ramzana Kadirova, ozloglašenog čečenskog lidera, kojeg je postavio Kremlj, i u posljednje vrijeme najviše se pojavljuje na naslovnim stranama.

To isticanje uveliko je rezultat pažnje koja se pridaje 15-godišnjaku i njegovim zaslugama koje mu pripisuju državni mediji u Čečeniji i, u manjoj mjeri, Moskvi. Zašto?

Prikazan je kao hrabar mladić koji se borio u ruskom ratu protiv Ukrajine i zarobio ukrajinskog vojnika; dobio nagradu za borbu protiv terorizma; i pobijedio ruske specijalce na prvenstvu u streljaštvu.

Centralni državni kanal u glavnom gradu Čečenije, Groznom, redovno prati Adama i njegova dva starija brata, Ahmata (17) i Zelimhana zvanog Ali (16), dok prate svog oca na službenim događajima i sastancima ili putuju s njim po regiji.

Glasine o Kadirovom zdravstvenom stanju koje kruže godinama, u posljednje vrijeme su se širile brže i podigle pitanja o tome šta će biti u slučaju da Kadirov, koji je vladao regijom više od 15 godina, umre ili bude onemogućen da ostane na položaju. Neizvjesnost koja je okružila Kadirova produbila je pitanja o svrsi i političkim posljedicama publiciteta koji se daje njegovoj djeci.

Nagrade, počasti i priznanja koja se dodjeljuju Kadirovljevoj djeci služe kao upozorenje Kadirova i njegovih saveznika svima koji imaju političke ambicije, rekao je čečenski politički analitičar Ruslan Kutajev.

To je "signal" iz Kadirovog kruga da se "ne igraju" jer "niko ne namjerava da te postavi na vlast", rekao je on za Radio Slobodna Evropa. "Sve će ostati na Kadirovoj djeci."

Koliko je jak ovaj signal ostaje nejasno, analitičari kažu kako bi Kadirova smrt mogla da bude inicijalna kapisla za borbu za prevlast koju bi vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina pokušala da kontroliše, a planovi Kremlja u takvom razvoju situacije su nepoznati.

Putin je postavio Kadirova kojem je sada 46 godina, kao predsjednika Čečenije 2007. Kritičari govore da Kremlj žmuri pred Kadirovim raširenim kršenjem ljudskih prava i ustava Rusije jer se Putin oslanja na bivšeg predvodnika pobunjenika koji kontroliše izbijanje nasilja i separatističe sentimente u Čečeniji.

Čečenija, bivša sovjetska republika, bila je poprište dva razarajuća rata nakon raspada Sovjetskog Saveza i pobune islamističkih grupa koje su se širile po većinski muslimanskim zemljama na Sjevernom Kavkazu.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov (u sredini), a s lijeva na desno njegov nećak Hamzat Kadirov, stariji i mlađi sinovi: Ahmad Kadirov, Ali (punog imena Zelimhan) Kadirov i Adam Kadirov
Lider Čečenije Ramzan Kadirov (u sredini), a s lijeva na desno njegov nećak Hamzat Kadirov, stariji i mlađi sinovi: Ahmad Kadirov, Ali (punog imena Zelimhan) Kadirov i Adam Kadirov

Nije sasvim jasno koliko djece ima Kadirov. Neki izvještaji i biografije navode 10, ali drugi izvori govore 14, sam Kadirov je rekao da je to tačan broj. Kada su Sjedinjene Države u julu nametnule sankcije Kadirovu, njegovoj supruzi i dvijema najstarijim kćerkama, citiran je kako govori da ima još 12 djece.

Tri Kadirove kćerke imaju položaje u vladi, 24-godišnja Aišat je ministarka kulture Čečenije; Hatidžat (23), nadgleda regionalni sistem zdravstva a Hutmat (20) je zamjenica šefa Kadirovog sekretarijata.

Ali Ahmat, Zelimkan i Adam su dobili više pažnje od većine njihove braće i sestara.

Dan prije svog vjenčanja u martu, Ahmat se u Moskvi sreo jedan na jedan sa Putinom, što je raspirilo spekulacije da se Kadirov i Kremlj pripremaju za nasljednika.

Kadirov je odbacio spekulacije o svom zdravlju i opisao Ahmatov susret sa Putinom kao nezvanični dijalog o politikama za mlade na Sjevernom Kavkazu.

Ahmat vodi krovni pokret čečenskih omladinskih organizacija koje je postavilo rusko ministarsvo obrazovanja. Ahmat je dobio ime po svom djedu, bivšem pobunjeničkom borcu koji je postao lider regija uz pomoć Kremlja, ubijen je 2004. godine, što je utrlo put njegovom sinu Ramzanu da ga naslijedi.

Russian President Vladimir Putin and Akhmat Kadyrov at the Kremlin in March.
Russian President Vladimir Putin and Akhmat Kadyrov at the Kremlin in March.

Zelimkan se takođe našao na naslovnim stranama. U decembru 2022. imao je ono što je najavljeno kao njegov "profesionalni debi" kao bokser lake kategorije za očevu organizaciju za borilačke vještine. Njegov profil, međutim, prikazuje samo jednu borbu do danas.

Pažnja koju je Adam privukao, jednim dijelom nije bila pozitivna, makar u očima mnogo ljudi izvan Čečenije i ruskih vladajućih krugova.

Navodni nasilni ispadi, koji podsjećaju na brutalnost koju aktivisti za ljudska prava i zapadne vlade smatraju temeljem vladavine njegovog oca, oblikovali su njegou sliku u javnosti.

Ruska prvobraniteljica Tatjana Moskalkova, napisala je 16. avgusta na Telegramu da se Nikita Žuravel, zatvoren u Čečeniji zbog navodnog spaljivanja Kurana, žalio da ga je Adam Kadirov posjetio u zatvorskoj ćeliji i pretukao.

Nakon što je posjetio Žuravela u zatvoru, čečenski Ombudsmen Mansur Soltajev je rekao da je zatvorenik tvrdio da je imao sastanak sa Ramzanom i Adamom Kadirovim, i da ga je Adam udarao po rukama i nogama kada je stariji Kadirov napustio prostoriju.

Na zahtjev Moskalkove, Soltajev je bez osnova tvrdio da vlasti u Čečeniji poštuju ljudska prava, "na najvišem nivou". Takođe je rekao da će sprovesti istragu na osnovu pritužbi zbog Adamovog ponašanja, ali rezultati njegove istrage nisu poznati.

U međuvremenu, rođak Kadirova i njegov saveznik, Adam Delimkanov, viši član Komiteta za sigurnost i antikorupciju u ruskom donjem domu parlamenta, Duma, hvalio je navodno ponašanje tinejdžera, navodeći na Telegramu da se čak "ponašao veoma humano" s obzirom da je Žuravel još uvijek živ.

Pored optužbi za spaljivanje Kurana, ruski istražioci su tvrdili da je Žuravel, inače stanovnik Ukrajine, bio plaćen da fotografiše ruske vojne lokacije za ukrajinsku tajnu službu.

Adam Kadyrov is seen during an exhibition boxing match in September 2020 in Grozny.
Adam Kadyrov is seen during an exhibition boxing match in September 2020 in Grozny.

Kadirov tvrdi da je poslao oko 26.000 vojnika da se bore u Ukrajini od kada je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. Slanje vojske trebalo je da znači da njegova djeca dijele njegov entuzijazam za rusku vojnu kampanju, ali kritičari navode da je sve to samo predstava.

Kada je imao 14 godina, u oktobru 2022. Adam je navodno posjetio prvu liniju na ratištu u ukrajinskoj regiji Donjeck zajedno sa braćom, Ahmatom i Zelimkanom. Video na društvenim mrežama prikazuje trojicu mladića kako sjede u malom rovu i pucaju iz automatskih pušaka i minobacača. U daljini se čije pucnjava, ali paljba ne dopire do tinejdžera.

Vizuelna komparacija dva videa sa ove posjete ratištu sugeriše da su dječaci zapravo bili udaljeni nekoliko kilometara od fronta. Međutim, Kadirov je kasnije na Telegramu tvrdio da se svaki od njegovih sinova vratio sa ratišta sa zarobljenim ukrajinskim vojnikom.

U videu sa navodnim ratnim zarobljenicima, trojica tinejdžera nose iste naočare za sunce i automatske puške; Adam i Ahmat su nosili odjeću na kojoj je istaknuto "K13" i "Dustum" što je referenca na njihovog oca.

Mjesec dana kasnije, Adam je prošao kroz tradicionalnu ceremoniju odrastanja.

Na Telegramu je njegov otac rekao da prekretnica podrazumijeva "besprijekorno" praćenje "kodeksa časti" "kjonaha", čečenskog izraza koji ima počasno značenje i prevodi se kao "vrijedan čovjek" ili "heroj".

Kako bi obilježio svoju prelazak u svijet odrasnih, Adam je dobio sablju i tradicionalnu visoku vunenu kapu koja se zove papaha.

Njegov otac je tvrdio da mladić mora "podići (bodež) radi odbrane vjere, časti i svoje domovine."

Ali analitičar Kutajev je rekao da se "kjonah" odnosi na skromnost, odanost naciji, poštovanje date riječi i težnju za pravdom.

"Adam apsolutno nije zaslužio da nosi to ime samo zbog činjenice da nosi papahu i da je opasan skupim kaišem na kojem visi nož", rekao je Kutajev, koji je predsjednik Skupštine naroda Kavkaza, grupe nezavisnih regionalnih stručnjaka.

Nakon ceremonije odrastanja, Adam je u februaru fotografisan kako ilegalno vozi automobil u Dubaiju, a dobio je još više uloga za odrase, barem službeno.

Adam Kadirov sa 15 godina vozio je automobil u Dubaiju.
Adam Kadirov sa 15 godina vozio je automobil u Dubaiju.

U martu je čečensko ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo Adamu i Ahmatu značke za zasluge "u borbi protiv terorizma". Nije bilo konkretnih objašnjenja šta su razlozi za dodjelu nagrada.

Kasnije tog mjeseca, Adam se, u pratnji svog oca, pojavio na snimcima s mjesta u blizini istočnog grada Gudermesa gdje su čečenske specijalne snage ubile dvojicu navodnih militanata za koje se sumnjalo da su planirali napad na snage reda. Suprotno ruskom zakonu, koji osobama mlađima od 21 godine ne dopušta nošenje oružja izvan vojne službe, mladić, odjeven u pancirku, prikazan je kako nosi automatsku pušku američke proizvodnje.

Ovo igranje uloga se nastavilo u avgustu kada se Adam pridružio sigurnosnim snagama koje kontroliše njegov otac kako bi se u čečenskom gradu Gudermesu takmičio u streljaštvu protiv timova specijalnih snaga iz cijele Rusije. Takmičili su se u prevazilaženju prepreka, borbi prs u prsa i vožnji oklopnih i drugih vozila.

Iako se ekipa nije plasirala u konačni poredak, Adam je dobio medalju "za liderske kvalitete".

Adam i njegova braća već su se susreli s kontroverzama jer su se maloljetnici takmičili na borilačkom događaju koji je organizovao borilački klub njihovog oca, koji se zove Ahmat. Na jednom od Adamovih bokserskih mečeva, proglašen je pobjednikom nakon nepostojećeg "nokauta".

Ali počasti i dalje dolaze, kao što je to bilo proteklih godina.

Čečenski vjerski učitelji su 2013. prograsili Adama, tada šestogodišnjaka, za "najmlađeg hafiza u Rusiji", hafiz je osoba koja napamet zna Kuran, što je postignuće za koje i odraslim osobama trebaju godine učenja.

*Napisala Elizabeth Owen po izvještavanju Andreja Besedina i reportera RSE Kavkaskih.Realnosti

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG