Dostupni linkovi

Nagodba sa Cecom: Osam meseci pritvora i milion i po evra kazne


Srbija -- Svetlana Ceca Ražnatović, folk pevačica na jednom od suđenja u Palati pravde, Beograd, bez datuma
Srbija -- Svetlana Ceca Ražnatović, folk pevačica na jednom od suđenja u Palati pravde, Beograd, bez datuma
Iako joj je pretilo čak 12 godina zatvora, folk pevačica Svetlana Ražnatović sklopila je nagodbu sa tužilaštvom u Beogradu po kojoj će u kućnom pritvoru provesti osam meseci.

Ikona ratnih devedesetih u Srbiji i udovica komandanta paravojnih jedinica Željka Ražnatovića Arkana, optužena za nezakonitu zaradu prilikom transfera fudbalera, državi će na ime kazne isplatiti milion i po evra.

Od suđenja Svetlani Ražnatović, poznatoj pod estradnim imenom Ceca, koje je sa pažnjom očekivala javnost u Srbiji neće biti ništa.

“Želim da vas obavestim da je Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo sporazum o priznanju krivice sa optuženom Svetlanom Ražnatović”, saopštio je Tomo Zorić, portparol republičkog tužioca, objasnivši da je suština nagodbe da u zamenu za priznanje krivice, ako to prihvati beogradski Viši sud, Svetlana Ražnatović bude osuđena na godinu dana kućnog pritvora i u budžet Srbije uplati milion i po evra.

Božo Prelević: Kakva je to nagodba o kućnom pritvoru kada ste držali predsednike sudova po dve godine u zatvoru za mnogo manje sume.
Za Boža Prelevića, bivšeg koministra policije, ovakav epilog pravno je potpuno iznenađujući.

„Ako su mislili da pokažu da je vladavina prava ista u odnosu na sve, čini mi se da su potcenili auditorijum. I uopšte ne razumem kako to ona sada uplaćuje milion i po, kada joj se na teret stavlja mnogo više. Kakva je to nagodba o kućnom pritvoru kada ste držali predsednike sudova po dve godine u zatvoru za mnogo manje sume“,
kaže Prelević.

Do nagodbe je došlo samo petnaest dana nakon podizanja optužnice, kojom joj se posle čak osam godina istrage na teret stavlja da je nezakonito zaradila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara od transfera fudbalera FK “Obilić”, koji je njen suprug Željko Ražnatović, vođa srpskih paravojnih formacija i optuženik za ratne zločine, pod krajnje sumnjivim okolnostima preuzeo 1996.

Ne zna se hoće li se proveravati poreklo novca

Tomo Zorić
, predstavnik Tužilaštva, rekao nam je da nema dilemu da li je sporazum sa Cecom najbolje rešenje.

“Ovu nagodbu smatramo jednom velikom pobedom Tužilaštva”, kazao je Zorić.
Tomo Zorić

RSE: Koliko će ona realno biti u kućnom zatvoru, jer joj se i vreme koje je provela u pritvoru računa u kaznu?

Zorić: Ako znamo da je u pritvoru provela četiri meseca, kada joj se to odbije od kazne od godinu dana to znači da će u kućnom pritvoru biti osam meseci.

RSE: Kolika je maksimalna kazna za dela koja joj se optužnicom stavljaju na teret?

Zorić: Dvanaest godina zatvora.

RSE: Na čiji predlog je došlo do ovog sporazuma, na njen ili na vaš?

Zorić: Pa to sada nije važno. Sporazum podrazumeva saglasnost dve strane.

RSE: Po optužnici je ona protivzakonito uzela nekoliko miliona nemačkih maraka i nekoliko miliona dolara, a ako se ostvari ova nagodba uplatiće samo milion i po evra?

Zorić: Mi tvrdimo da je ova nagodba dobra. To je do sada ubedljivo najveći iznos koji će od nekog optuženog lica biti naplaćen u krivičnim postupcima u Srbiji, i svi građani će od toga imati koristi. Taj novac će se iz budžeta koristiti za bolnice, škole, i socijalna davanja... Procenili smo i da nagodba doprinosi efikasnosti pravosudnog postupka.

RSE: Hoćete li proveriti poreklo tih milion i po evra koje Svetlana Ražnatović treba da uplati u budžet?

Zorić: Ne znam sada to. Ne.

Poruka za krupne ribe

Tako će Svetlana Ražnatović, koja je hapšena u akciji Sablja pod sumnjom da je skrivala vođe zemunskog klana koji su ubili premijera Srbije Zorana Đinđića, optužena za arsenal oružja pronađen tom prilikom u njenoj vili na Dedinju i nelegalne transfere fudbalera od 2000. do 2003, u njenoj 38. godini postati deveta osoba u istoriji Srbije u kućnom pritvoru i pod elektronskim nadzorom, koji se u ovoj zemlji primenjuje tek par meseci.

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, objasnio nam je kakva kazna je čeka.
Vuletić: To govori o činjenici da je država nedovoljno jaka, i da na nju imaju jak uticaj akteri koji su, na kraju krajeva, formirali sadašnje društvene odnose.

„Biće joj stavljena elektronska naprava na nožni zglob, tako da je potpuno neprimetna za bilo koga. Dakle ne opterećuje psihički osuđeno lice. I njeno kretanje biće praćeno na monitoru u našem operativnom centru, da li izlazi iz stana ili ne. Ne sme da izlazi. Osim u situacijama kada ide na posao, na primer u pola osam takvo osuđeno lice može da izađe iz stana, u pola pet bi trebalo da se vrati, a svo ostalo vreme mora da provede kod kuće“, kaže Obradović.

Iako je njena profesija pevanje, kako se nezvanično pominje, deo nagodbe je da će joj ipak biti zabranjeni javni nastupi, ali će moći da prijavi tri lokacije na kojima će smeti da boravi. Ovakva nagodba, kaže za RSE sociolog Vladimir Vuletić, može biti poruka i drugim “krupnim ribama” iz sveta sumnjivog biznisa da će lagodno proći u susretu sa pravdom.

“To naprosto govori o činjenici da je država nedovoljno jaka, i da na nju imaju jak uticaj akteri koji su, na kraju krajeva, formirali sadašnje društvene odnose”, ocenjuje Vuletić.

Posle svega upadljivo je ćutanje političkih stranaka, mada je ranije u javnosti bilo priča da deo vlasti šalje signale da se Ceca ostavi na miru, i da su oni dolazili iz dela vladajuće koalicije koji čine Socijalistička partija Srbije, koju je devedesetih predvodio Slobodan Milošević, i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja je proistekla iz nekadašnje Stranke srpskog jedinstva čiji osnivač i predsednik je bio Željko Ražnatović Arkan.

Oglasila se jedino Socijaldemokratska unija koja je dogovor tužilaštva i ovdašnje najpoznatije pevačice nazvala skandaloznim i postavila pitanje da li je pravda u Srbiji zaista ista za javne ličnosti i za anonimne građane.

“Verovatno se radi ne samo o nagodbi sa tužiocem već i o još nekoj vrsti nagodbe. Ko je to i zašto radio, mislim da će ta nagađanja pogoditi mnoge”, kaže Božo Prelević.

Obaveza Svetlane Ražnatović je da milion evra uplati po pravosnažnosti presude a ostatak do kraja kazne koja će, ako odmah počne da je služi, isteći do Nove godine kada pevači uzimaju najveće honorare – po pisanju štampe Cecina pevačka tarifa za taj praznik najčešće je basnoslovnih 100.000 evra.
XS
SM
MD
LG