Dostupni linkovi

CCI o Vladi i Parlamentu FBiH: Rezultati sve lošiji, svađe i rad bez plana


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u 2013. godini ostvarila je lošije rezultate nego prethodne godine, navodi se u analizi CCI. Loša fokusiranost Vlade vidljiva je, između ostalog, i u najznačajnijem segmentu za građane, a to je nezaposlenost.

Ništa bolje, piše u analizi, nisu radila ni oba doma Parlamenta FBiH. U 2013. godini, naime, oboren je neuobičajeno veliki broj zakona, a Parlament je čitavu godinu radio bez usvojenog programa rada.

Na konferenciji za novinare predstavljen je godišnji izvještaj rada Vlade i Parlamenta, a u CCI-ju kažu kako podržavaju građanske proteste i plenume.

Rad bez plana, izostanak podrške Vladi u Parlamentu FBiH, sukobi ministara, sudski procesi i sl., uticali su da Vlada Federacije ostvari lošije rezultate nego prethodne godine.

Rezultat loše fokusiranosti Vlade vidljiv je i na osnovu povećanog broja nezaposlenih. Taj broj se od konstituisanja aktuelnog saziva Vlade povećao za skoro 25.000. U 2013. U 2014. godini Federacija mora da vrati skoro milijardu različitih dugova, a zaduživanje kod MMF-a se nastavlja, kaže Miloš Karšik iz CCI-ja:

„Proknjiženi deficit iznosi 655 miliona, a nešto više od 976 miliona unutrašnjeg i vanjskog duga predstavlja rekordni iznos koji Federacija u 2014. godini mora da vrati“, navodi Karišik.

Ništa bolje nisu radila ni oba doma federalnog Parlamenta. U 2013. godini, naime, oboren je neuobičajeno veliki broj zakona.

„U mjesečna primanja profesionalno angažovanih poslanika i delegata, pored plate koja se kreće u rasponu od 2.500 do 3.500 KM, ulaze paušal u iznosu od 630 KM, topli obrok, naknada za odvojeni život, iznosi 500 KM. Inače, poslanici Predstavničkog doma su na sjednicama u 2013. godini proveli ukupno 16 sati mjesečno u prosjeku, a delegati Doma naroda manje od sedam sati mjesečno“, kaže Lejla Deronja Suljević.

CCI podržava proteste i plenume građana. Kao organizacija, kaže glasnogovornica Majda Behram Stojanov, smatraju da je potrebno insistirati na četiri stvari. To su: fokusiranost vlasti na stvarne probleme, depolitizacija društva, uvođenje mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora i ustavne promjene.

Majda Behram Stojanov podsjeća da je permanentna politička kriza i nezainteresovanost vlasti za stvarne probleme na kraju svoj epilog našla na ulici:

„Građani koji su dugo i predugo šutjeli i trpjeli čekajući da političari konačno dođu sebi, počnu raditi svoj posao i prestanu se razbacivati njihovim parama i kockati njihovom budućnošću - progovorili su“, zaključuje Majda Behram Stojanov.
XS
SM
MD
LG