Dostupni linkovi

Novinari HTV-a zamalo linčovani u Čavoglavama


Plakat za proslavu 15. godišnjice operacije "Oluja" u Čavoglavama 4. 5 kolovoza 2010. godine
Incident u četvrtak uveče kada su posjetitelji paralelne proslave "Oluje" u Čavoglavama, rodnom mjestu Marka Perkovića Thompsona, napali ekipu Hrvatske televizije rezultirao je samo prekršajnom prijavom protiv nepoznatih počinitelja. Međutim, očevici za naš radio kažu kako je situacija bila i više nego ozbiljna.

Atmosfera na rubu linča, tako su očevici za naš radio opisali incident, kada su na alternativnoj proslavi „Oluje“ u Čavoglavama, rodnom selu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona, posjetitelji u četvrtak uveče preko sat vremena vrijeđali ekipu Hrvatske televizije, a snimatelja gađali kamenjem.

Čini se da je vrijeđanje krenulo kada je ekipa Hrvatske televizije željela sa bine među ostalim snimiti pojedince sa ustaškim znakovljem, kao i ustaške pjesme koje su se orile iz službenih šatora, na što ih je grupa posjetitelja verbalno napala.
"Napravit ćete reportažu gdje ćete opet napraviti fašistu od Thompsona, a mi nismo fašisti – mi smo domoljubi!", vikali su napadači na ekipu HTV-a.


„Razbit ću tebe i tvoju kameru! Vi radite za Josipovića i onu njegovu televiziju! Napravit ćete reportažu gdje ćete opet napraviti fašistu od Thompsona, a mi nismo fašisti – mi smo domoljubi!“


Razvoj situacije za naš radio opisuje napadnuta novinarka šibenskog centra HRT-a Ivona Ramadža.

„E, kad se on popeja gore, kad je počeo snimat, onda je nastala frka! Sat i po trajalo je iživljavanje tih desetak kretena na nama – od 'razbit ću tebe i kameru' do 'nećeš izać' živ iz Čavoglava' i tako dalje... Policiji je trebalo sat i po da dođe do nas u Čavoglave, što je ludost!“
, priča Ramadža.Policija ništa nije vidjela

Ramadža vjeruje da je povod za napad nezadovoljstvo grupe izgrednika izvještavanjem HTV-a s nedavnog otvaranja obnovljenog antifašističkog spomenika u Srbu, gdje su bile organizirane i protudemonstracije. Osim vrijeđanja krenulo je i bacanje kamenja po snimatelju Krešimiru Moriću.
Policija je protiv nepoznatih počinitelja podnijela prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i zatražila HTV-ovu snimku kako bi identificirala napadače na novinare.


Čim je čula da su kolege u nevolji, pritrčala im je šibenska dopisnica „Novog lista“ Zorana Deljanin, koja za naš radio opisuje atmosferu.

„Ja sam došla dvadesetak minuta nakon što se dogodio pokušaj kamenovanja ekipe HTV-a. Ostala sam s njima i dobrih četrdesetak minuta slušala uvrede koje su pljuštale po njima. To je bila čista atmosfera linča, koja je u nekim trenucima i prijetila da se uistinu pretvori u linč“
, kaže Deljanin.

Policija je protiv nepoznatih počinitelja podnijela prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i zatražila HTV-ovu snimku kako bi identificirala napadače na novinare. Što se ustaške ikonografije tiče, policija za naš radio kaže kako ništa nije vidjela, i poziva građane da prijave ako su nešto vidjeli.

„Policijski službenici na terenu nisu zabilježili isticanje nikakvih simbola koji su po pozitivnim propisima naše države zabranjeni što ne znači da možda u masi i nije bilo takvih slučajeva, ali - kažem – policijski službenici nisu uočili takvu vrstu prekršaja“
, kaže glanogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Bandić jedini pristustvovao


Kolegica Deljanin koja već nekoliko godina prati koncerte u Čavoglavama, kaže da je uvijek bilo ustaške ikonografije, ali da je ove godine bilo osjetno manje branitelja i prosječnih glasača desnice.
Jedini političar viđen u četvrtak u Čavoglavama bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čije gradske vlasti redovito posljednjih godina organiziraju Thompsonove koncerte na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića


„I u startu – naravno – čim je manje normalnih ljudi, odmah isplivaju ove skupine na površinu! A ja vam kažem – prijašnjih godina to bi vam bilo dvoje-troje ljudi u jednom kantunu, u drugom, iza grmića, sa strane negdje... Ali nije bilo ovako da u srcu Čavoglava uistinu možeš vidjeti ljude sa ustaškim kapama i nije se moglo dogoditi da se iz službenog šatora ore ustaške pjesme. A policija – nije mogla ne vidjet! Međutim oni ne vide već godinama, jer nikada do sada iz Čavoglava nije otišla nijedna prekršajna ni kaznena prijava – koliko je meni poznato – zbog isticanja ustaške ikonografije i takvih pjesama.“

Jedini političar viđen u četvrtak u Čavoglavama bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čije gradske vlasti redovito posljednjih godina organiziraju Thompsonove koncerte na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a Hrvatska televizija ih bilo izravno prenosi, bilo pušta snimke u udarnim terminima.

Hrvatska radio televizija oštrio je osudila ovaj incident.

„Uobičajeno je da se na javnim skupovima osiguraju uvjeti za nesmetan rad novinarskih ekipa, a naša ekipa ne samo da to nije imala, nego je bila praktički ugrožena. Naravno da očekujemo primjerenu reakciju policije i drugih mjerodavnih službi“, kazao je glasnogovornik Danko Družjanić.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) također je oštro osudilo incident. Predsjednik HND-a Zdenko Duka u izjavi za naš radio najavljuje da će struka prozvati policiju zbog toga što nije radila svoj posao, a upozorava i na vanjskopolitički kontekst napada na novinare.

„U završnici pregovora s Europskom unijom su ovi raniji slučajevi napada na novinare koji još nisu riješeni jedna od tema u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, dakle Europa svakako primjećuje da tu stvari ne štimaju, da se novinare može nekažnjeno napadati, a da policija i sudski organi nedovoljno dobro rade svoj posao u tim slučajevima", smatra Duka.

Pogledajte komentare (11)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG