Dostupni linkovi

Visoki predstavnik u BiH traži da čelnici Federacije BiH imenuju ustavne sudije


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je pismo u kojem od predsjednika i dva potpredsjednika entiteta Federacije BiH traži da čim prije imenuju četiri suca u Ustavnom sudu entiteta.

Ustavni sud FBiH ima pet izabranih od ukupno devet sudaca, zbog odbijanja predsjednika tog entiteta Marinka Čavare da imenuje nove, pa Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovog suda ne funkcionira.

Čavara, član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH, od 2019. godine odbija predložiti suce s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, tokom jedne diskusije u Sarajevu decembra 2021.
Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, tokom jedne diskusije u Sarajevu decembra 2021.

Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa u okviru Ustavnog suda odlučuje o pitanjima vitalnog interesa. Ovo vijeće sastoji se od sedam članova - sudaca Ustavnog suda, dva iz svakog konstitutivnog naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka), i jedan član iz reda ostalih.

Samo četiri suca Ustavnog suda su zasad imenovana za ovo Vijeće.

Vijeće djeluje u slučaju zahtjeva 2/3 delegata hrvatskog, srpskog ili bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH ako ti delegati ocijene da neki prijedlog zakona ugrožava vitalni nacionalni interes, a ne mogu se sami dogovoriti u Parlamentu.

Takođe i u slučaju zahtjeva 2/3 zastupnika u kantonalnim skupštinama koji mogu blokirati formiranje neke od deset kantonalnih vlada ako se pozovu na pitanje zaštite nacionalnog vitalnog interesa, a nisu imenovani suci Ustavnog suda odnosno Vijeća tog suda.

Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcioniranje Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa, koje podrazumijeva određeni naciolani sastav sudaca Ustavnog suda FBiH.

Zbog ovoga je, između ostalog, Čavara od juna 2022. godine na američkoj listi sankcioniranih osoba. SAD je poteze Čavare ocijenio kao destabilizirajuće aktivnosti i direktno ili indirektno učešće u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

U pismu, upućenom predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, Schmidt piše kako je "razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu s Ustavom FBiH".

Visoki predstavnik Schmidt potcrtava da će i dalje biti jako angažiran na ovom pitanju imenovanja sudaca te da problem shvata vrlo ozbiljno i kao prioritet za rješavanje.

Potpredsjednik Dunović: Isključivo Čavarina odgovornost

Da je potez visokog predstavnika razočaravajući jer je identično pismo poslano predsjedniku i potpredsjednicima, smatra Milan Dunović, potpredsjednik FBiH. Objašnjava to činjenicom da je isključivo Čavara odgovoran što suci nisu imenovani.

"Podsjećam Schmidta da sam i ja i potpredsjednica Mahmutbegović dostavili Čavari prijedlog imena, ali gospodin Čavara uopće ne želi razgovarati na tu temu. Više puta sam upozorio na ovaj problem, ali Čavara nikad nije želio doći na sastanak", kaže Dunović.

Ocjenjuje da potpredsjednici nemaju dogovornost i da ne bi trebalo da ih se izjednačava s Čavarom.

"Nakon ovog se pitam - da li je gospodin Čavar za bilo šta kriv. A znamo da je na listi sankcioniranih SAD-a upravo zbog toga. Ispada da smo i mi jednako krivi", kaže i dodaje da je "više razočaran nego Schmidt".

XS
SM
MD
LG