Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ešton: Brisel čeka naredni Bramercov izveštaj

update

Catherine Ashton
Saradnja sa Haškim tribunalom je ključna za napredak Srbije ka Evropskoj uniji i mi pozdravljamo postignuti napredak na tom planu, izjavila je u četvrtak u Beogradu Kerin Ešton potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je rekla da Unija iščekuje naredni izveštaj Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, nadajući se da će i taj izveštaj biti pozitivan, i ocenila važnim to što je u Srbiji pokrenuta inicijativa da se usvoji skupštinska deklaracija o Srebrenici.

Kada se radi o Kosovu, rekla je Ešton, EU smatra da Kosovo ima evropsku budućnost i naglasila da će EU biti zadovoljna kada Kosovo i Srbija razreše svoje probleme.

Govoreći o evropskim aspiracijama balkanskih zemalja, Ešton je pozdravila podnošenje zahteva za članstvo Srbije u EU i ocenila da je to potvrda opredeljenosti zemlje za evropsku integraciju.

Ona je poručila da je budućnost celog regiona u Evropskoj uniji i da EU želi da svi narodi Zapadnog Balkana postanu njen deo. Zato se moraju rešiti bilateralni problemi i ojačati regionalna saradnja, izjavila je Ešton.

Kako je rekla, ključni su dobrosusedski odnosi, rešavanje međusobnih graničnih sporova, kao i obavezno rešavanje slučajeva odbeglih od zakona, jer to predstavlja međunarodni problem.

"Put u Evropu vodi kroz rešavanje ovih problema i dijalog. Evropska unija je sa vama, i biće sa vama sve dok ne budete u EU", poručila je Ketrin Ešton.

Poseta zemljama bivše Jugoslavije prvi je dolazak Ketrin Ešton državama u Evropi van granica EU od stupanja na funkciju. Kako je rekla u Beogradu, i ta činjenica pkazuje da je region Zapadnog Balkana jedan od prioriteta za Uniju.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG